Мільярди доларів: Опубліковані дані з особистих багатств Путіна

Різні джерела оцінюють статки російського президента у межах від 40 до 200 мільярдів доларів.

Володимир Путін. Фото:vikna.if.uaУ зв'язку з недавньою публікацією матеріалів по офшорах президента РФ Володимира Путіна журналісти зібрали дані з особистих фінансів і нерухомості російського лідера. Російське видання Медуза зазначає, що, згідно з офіційними даними, дохід Путіна за 2014 рік склав 7,7 мільйона рублів, або 638 тисяч рублів на місяць, інформують Патріоти України.

У той же час в ЗМІ даються різні оцінки його статку, одна з найбільш популярних - 40 мільярдів доларів.

"Таку цифру в кінці нульових привів політолог Станіслав Бєлковський - без всяких підтверджень. Він вважав, що Путін контролює частки в "Газпромі" і "Сургутнафтогаз ". Крім того, в 2007 році ЦРУ нібито підготував доповідь, в якому статок Путіна оцінювався в ту ж суму. Згодом Бєлковський збільшив свою оцінку до 60-70 мільярдів доларів. Підприємець Білл Браудер, засуджений в Росії за несплату податків на дев'ять років, оцінював статок Путіна в 200 мільярдів доларів", - пише видання.

У той же час, за даними міністерства фінансів США, російський президент інвестував в компанію Gunvor і, можливо, мав доступ до грошових коштів нафтотрейдера, про що говорилося в офіційній заяві відомства при введенні санкцій проти ближнього кола Володимира Путіна, куди було включено Геннадія Тимченка, власник частки в Gunvor. За день до введення санкцій Тимченко продав свої акції нафтотрейдера.

Крім цього, в посольських документах від 2010 року, опублікованих WikiLeaks, з посиланням на високопоставленого співробітника компанії General Electric говорилося, що Володимир Якунін (на той момент глава "Російських залізниць") передає значні суми тодішньому прем'єр-міністру РФ Володимиру Путіну.

Банкір Сергій Пугачов, який у свій час входив в близьке коло Путіна, а зараз переховується від російських і британських правоохоронних органів, розповідав, ніби російський президент ніколи не приховував, що хоче покинути свій пост забезпеченою людиною.

З нерухомості у Путіна, згідно з офіційною декларацією, є квартира, гараж та земельна ділянка. У той же час неофіційно йому приписують величезний палац під Геленджик, чия вартість оцінюється в мільярд доларів. Вперше про палац розповів підприємець Сергій Колесников у 2010 році у відкритому листі тодішньому президенту Дмитру Медведєву, повідомивши, що палац зводиться за вказівкою Путіна, і нібито йому особисто належить велика частина компанії "Росінвест", яка займалася будівництвом.

Журнал The New Times опублікував розмову Сергія Колесникова і Миколи Шамалова, колишнього учасника кооперативу "Озеро", співвласника банку "Росія". На записі нібито обговорюються особисті гроші Путіна; називається сума в 500 мільйонів доларів.

У доповіді колишнього віце-прем'єра Бориса Нємцова "Життя раба на галерах" перераховувалися 20 резиденцій Путіна, більшість з яких державні.

Говорячи про транспорт Путіна, журналісти відзначають, що з 2005 року ЗМІ розповідають про подаровану бізнесменом Романом Абрамовичем президенту Росії 57-метрову яхту "Олімпія", яка входить в сотню найбільших яхт у світі. На початку 2016- го про це знову розповів колишній гендиректор "Совкомфлота" Дмитро Скарга. Він уточнив, що хоча яхта і знаходиться в приватній власності Путіна, обслуговується вона за рахунок держави.

У розпорядженні Володимира Путіна також є яхта управління справами президента, але вона офіційно державна. Те ж саме можна сказати і про літаки льотного загону "Росія", які обслуговують президента.

Дуже бояться: Британська розвідка пояснила, як зміна командування вплинула на діяльність флоту РФ

четвер, 18 квітень 2024, 17:50

Після заміни командувача у березні 2024 року Чорноморський флот РФ проявляє найменшу активність від початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомляє міністерство оборони великої Британії із посиланням на дані розвідки, передають Патріоти України....

"У Росії немає ресурсу захопити Часів Яр у квітні": Військовий експерт оцінив плани і можливості ворога

четвер, 18 квітень 2024, 17:30

Після окупації Авдіївки російські окупанти націлились на ще одне місто в Донецькій області. Йдеться про Часів Яр. Але військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко заявив, що РФ ризиковано проводити наступальні дії на Ч...