Міжнародний тиск на Росію: Президент пояснив, чого Україна очікує від саміту НАТО

Порошенко сподівається, що після зустрічі у Варшаві на вищому рівні будуть скоординовані заходи подальшого забезпечення примусу Росії до повної імплементації Мінських домовленостей і початку деокупації Криму.

Порошенко пояснив, чого очікує від РФ після саміту НАТО. Фото:http://www.president.gov.ua/

Україна очікує, що під час зустрічей на високому рівні у Варшаві, де відбудеться саміт НАТО, будуть напрацьовані механізми, які змусять Росію виконувати Мінські домовленості. Про це повідомив президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з держсекретарем США Джоном Керрі, передають Патріоти України з посиланням на сайт глави держави.

Порошенко нагадав, що в столиці Польщі заплановано засідання Комісії Україна-НАТО на вищому рівні і зустріч в унікальному форматі - країн великої п'ятірки: США, Німеччини, Франції, Великобританії та Італії і України, за принципом, як це відбувалося в Уельсі в 2014 році.

"В Україні очікують, що за підсумками зустрічей у форматі саміту НАТО, Комісії Україна-НАТО, і в форматі Велика п'ятірка плюс Україна ми скоординуємо заходи подальшого забезпечення примусу Росії до повної імплементації Мінських домовленостей і початку деокупації Криму. Адже ми продовжуємо наполягати на заснуванні міжнародного механізму деокупації півострова", - сказав Президент.

За словами глави держави, під час зустрічей обговорюватимуться не тільки питання безпеки. На зустрічі Комітету обговорюватимуться питання підтримки реформ в Україні, зокрема проведення суддівської реформи, реформ митного сектора, державної фіскальної служби, підтримки антикорупційних кроків України, енергозабезпечення та інші напрямки.

"Але наголошую - це саміт НАТО, тому першочергову увагу буде приділено питанням безпеки, розширення оборонного співробітництва, військово-технічного співробітництва і велика кількість напрацювань вже існує, тому думаю, що вони будуть реалізовані при Комісії.

Головне - ми чекаємо підтримки Альянсу, ми очікуємо, що ті позиції, які були задекларовані під час Бухарестського саміту, ключовим з яких є те, що двері НАТО відкриті для будь-якої європейської країни, залишаються постійними", - зазначив Порошенко.

"Слів багато, але мало дій": Французька армія не готова до такої війни, як в Україні, - європейський генерал

неділя, 5 травень 2024, 6:39

Французька армія не здатна потягнути війну, яку ведуть зараз ЗСУ. А заяви президента Франції Еммануеля Макрона про готовність відправити війська в Україну, є порожніми балачками. Про це в інтерв’ю виданню Boulevard Voltaire заявив відставний французьки...

Сумні цифри: Скільки території Україна втратила за останні півроку

неділя, 5 травень 2024, 6:30

Від початку жовтня 2023 року Україна поступилася Росії понад 300 квадратними кілометрами своєї території. За квітень було втрачено понад 80 км2. Такий підрахунок зробили аналітики. "Станом на кінець квітня 2024 року Росія окупувала загалом 17,53% (+0,0...