"Ми знали, хто нам протистоїть": Гелетей пояснив, чому війна на Донбасі не завершилась у 2014 році

Ілюстрація: imagecdn3.luxnet.ua

У серпні 2014 року Збройні сили України на Донбасі були могутнішими за бойовиків, навіть попри те, що їхня кількість була рівнозначною, щоправда тоді сепаратисти розташовувалися здебільшого в містах, в школах, дитячих садах, де не застосуєш ні артилерію, ні авіацію, ні важку техніку. Крім того, Росія розпочала широкомасштабний наступ. Про це заявив екс-міністр оборони, керівник Управління державної охорони Валерій Гелетей, повідомляють Патріоти України з посиланням на "Обозреватель".

"Треба чітко розуміти, що гібридна війна, яку нав’язала Росія, у другій половині серпня 2014-го підходила до свого логічного завершення. Ми розраховували протягом одного місяця закінчити АТО на Донбасі та повністю взяти під контроль державний кордон. Коли ми починали наступ, то відчували, хто нам протистоїть", – підкреслив очільник УДО.

Водночас він зазначив, що тоді кількість сепаратистів, терористів і російських найманців фактично була рівносильною кількості українських Збройних Сил.

"Ми були навіть могутнішими: у нас була авіація, артилерія, інша військова техніка. Але багаття сепаратизму було в містах, в школах, дитячих садах, де не застосуєш ні артилерію, ні авіацію, ні важку техніку, тому що там залишалося багато мирного населення , яке могло б постраждати. Ми не могли цього допустити. Це була для нас аксіома", – зауважив силовик.

За його словами, у той час у Донецьку, Луганську, Горлівці вже перебували українські розвідувальні групи, які готували міста для звільнення.

"Це добре розуміли в Кремлі. Але вони ні в якому разі не хотіли визнавати поразку. Саме на цьому етапі почався широкомасштабний наступ Росії, після чого АТО переросла в інший формат – війну з регулярними збройними силами РФ", – констатував Гелетей.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...