Миротворцям вірогідно доведеться ще й повоювати: Останні зрушення в питанні "блакитних касок" для Донбасу

Наразі як компроміс з агресором обговорюється неучасть в миротворчій місії НАТО і промосковського ОДКБ (Білорусь, Казахстан тощо). Очевидно, не всі бойовики складуть зброю. Оскільки ЗСУ залишаться в тилу, солдатам ООН доведеться самотужки застосувати силу

Нещодавно спецпредставник США по Україні Курт Волкер, обговорюючи миротворчу місію в Донбасі, закликав ліквідувати терористичні організації "ЛНР" і "ДНР", нагадують Патріоти України. В Конституції України для них (терористів ЛДНР, - ред. ). Мінські угоди спрямовані на відновлення суверенітету і територіальної цілісності України, і ці утворення повинні бути розформовані, - заявив Волкер. Терористи ЛДНР, за його словами, лише маскування безпосередньої участі Росії у фактичній російсько-українській війні. Що він мав на увазі і чи реально це зробити аналізує Ліга.Нет.

Що говорить Мінськ про розформування

Таких слів як ДНР і ЛНР в домовленостях взагалі немає. Однак в десятому пункті є згадка про роззброєння всіх незаконних груп - чим ЛДНР і є. Але і миротворців в мінських угодах немає. Міністр закордонних справ 2007-2009 років Володимир Огризко каже LIGA.net , що Україна повинна керуватися чинним законодавством, а домовленості тим і гарні, що це саме домовленості, а не норма права. За його словами, мінські угоди як інструмент припинення гарячої фази свою функцію виконали, але є великі сумніви, чи приведуть вони до відновлення суверенітету і територіальної цілісності.
Мінські домовленості треба починати читати з першого пункту - припинення вогню. Коли він буде виконаний - ?? все решта теми почнуть проявлятися. А поки ми говоримо, забігаючи наперед. Треба починати з початку, а не з кінця, - вважає екс-глава МЗС України.
Ймовірно, ліквідація терористичних організацій ДНР і ЛНР є контекстом теми миротворчого контингенту ООН в Донбасі. Військовий експерт, екс-полковник СБУ Олег Стариков розповів LIGA.net , що під ліквідацією мається на увазі демілітаризація території вже після прийняття мандата і введення миротворців. У той же час, сама місія ООН - досить дискусійне питання. За словами Старикова, важливим моментом є те, чи братиме участь у роззброєнні українська армія. А це вирішується мандатом ООН.
Як відомо, щоб мандат прийняли, на це повинні як мінімум погодитися Москва і Київ, а це означає необхідність компромісу. Джерела LIGA.net розповідають, що мова може йти про виключення з миротворчої місії сил країн НАТО і країн ОДКБ (фактично контролюються Москвою). Україна вже заявила, що проти білоруських військових через членство цієї країни в ОДКБ.
Фактично, як пояснює Стариков, роззброєння, демобілізація та реінтеграція - саме це мається на увазі, коли говорять про діяльність миротворчої місії ООН в Україні. Тому слово ліквідація в повному обсязі описує цей процес. Розформовувати окремо ЛДНР ніхто не буде. Найголовніше - прийняття рішення про миротворців в Радбезі ООН. Як тільки це відбудеться, тоді почнуться питання демілітаризації та роззброєння, - зазначив експерт.
У Росії передбачувано наполягають на необхідності прямого діалогу з маріонетками Москви. Наприклад, стверджують в РФ, без згоди бойовиків ніяких миротворців не буде. Крім того, там називають ЛДНР учасниками мінських угод (офіційний Київ і західні парнтера це заперечують). Тобто Москва продовжує гнути лінію впровадження терористичних угруповань в Україні на особливих умовах.
Народний депутат фракції Народний фронт Андрій Тетерук, який свого часу брав участь у миротворчих операціях, бачився з Волкером в січні 2018 року. Тетерук розповів LIGA.net , що ліквідація відбуватиметься виключно в юридичній площині. Це буде правова оцінка діяльності бойовиків ЛДНР, а також винесення вироків за сепаратизм, вбивства та інші злочини, - пояснив він.
Військовий експерт Святослав Стеценко зазначив LIGA.net , що Волкер просто висловив позицію США, що потрібно вести всі переговори з тими, хто реально приймає рішення, а не з їх маріонетками. За його словами, Волкер в своїй заяві дав посил і українському уряду.
Як зазначає Тетерук, з терористами нема про що говорити. Ми прийняли закон, в якому визнали саме Росію країною-агресором і поклали на неї всю відповідальність за те, в якому зараз стані тимчасово окуповані території. Будь-які посіпакі, які видають себе за політичні квазіобразованія, не сприймаються Києвом суб'єктом, з ким взагалі можна вести переговори. Єдине, про що можна з ними говорити - це складання зброї і прибуття для надання свідчень в СБУ і подальшого вироку суду, - резюмував народний депутат.
Військове знищення: чи можливо
Слова Волкера про ліквідацію ЛДНР не мають чіткого пояснення щодо процедури. Тому варто розглянути і можливість військового сценарію.
Як зазначає Стариков, рішення конфлікту силовим методом неможливо. Так вважає керівництво країни і наші стратегічні партнери. Заява Курта Волкера пов'язано з активною підготовкою до введення в Україні операції з підтримки миру, - говорить Стариков.
Однак екс-полковник СБУ відзначає, що без загиблих не обійтися. Очевидно, після введення миротворчої місії не всі бандформування в Донбасі можуть погодитися на роззброєння. Для цього і існує чотирьохтисячний поліцейський контігент, який буде роззброювати незаконні формування. Безкровно не буває ніде - ні одна операція світу так не проводилися. Гинуть і миротворці. На жаль, при роззброєнні будуть смерті, - розповідає експерт.
Стариков також відзначає політичну складову, адже вся ця небескровная процедура буде націлена на завершення конфлікту. А момент для військового вирішення конфлікту, як це було при хорватському сценарії (операція Буря), Україна вже пропустила. Зараз світ не дасть Києву такої можливості, вважає екс-полковник СБУ.
За словами Тетерук, неважливо, яка це має бути операція - миротворча, сил оперативних операцій або об'єднаного оперативного штабу. Як він зазначив, найголовніше - це сприятливі умови для ліквідації терористичних анклавів. Сама заява Волкера про ліквідацію народний депутат пояснює так: Йдеться про те, що будь-яких військово-цивільні адміністрації, які спонсоруються Росією як країною агресором, не мають права на будь-яка юридична або фізична існування на території України. Все, крапка.
Огризко наполягає, що Україна повинна вживати всіх необхідних заходів для звільнення територій, зокрема дипломатичні і військові. Позицію керівництва країни про військове варіанті екс-міністр закордонних справ коментує так: На цьому етапі вважає так, на іншому - може бути інакше. Ситуація змінюється. Не можна вважати, що те, що діяло якийсь момент, буде завжди залишатися таким.
Фізичне усунення бойовиків, які захопили українську територію, має відбуватися згідно з чинним українським законодавством. Всі, хто скоїв кримінальний злочин, повинен бути засуджений і покараний. Цей механізм повинен діяти і на тимчасово окупованих територіях, - пояснює дипломат. Огризко уточнив, що претензій немає лише до людей, які фактично були заручниками бойовиків в ОРДЛО.

"Ворог не припиняє спроб": У ДПСУ повідомили, де фіксують найбільше російських ДРГ

субота, 27 квітень 2024, 3:25

Наразі найбільша кількість спроб прориву російських диверсійно-розвідувальних груп фіксують у Сумській області. Днями прикордонники знову зафіксували таку спробу. Про це повідомив речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в ефірі телеканалу "Еспресо",...

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...