На догоду Москві? ​З резиденції нового президента Молдови Ігоря Додона зняли прапор Європейського союзу

Журналісти здивовані такими діями нового глави держави.

Ігор Додон. Фото: pastinfo.am

Після вступу Ігоря Додона на посаду президента Молдавії, з резиденції глави держави прибрали прапор Європейського Союзу. На це звернули увагу журналісти, які в понеділок вранці прийшли на перший брифінг президента, який представив команду своїх радників, повідомляють Патріоти України.

Якщо раніше зліва висів прапор Республіки Молдова, а праворуч прапор Євросоюзу, то тепер залишився тільки молдавський прапор.

Крім того, у вихідні був змінений сайт президента РМ, який ведеться на трьох мовах. Якщо версії на англійській і російській мові залишилися незмінними, то версія румунською мовою (RO) була змінена на версію молдавською мовою (MD).

Прес-секретар президента Іван Чебан заявив журналістам в понеділок, що "президент поважає Конституцію і закликає всіх наслідувати цей приклад".

Згідно з Конституцією Молдови, "державною мовою в Молдові є молдавська мова на основі латинської графіки" (ст. 13). У той же час, згідно з рішенням Конституційного суду від 5 грудня 2013 року, назва мови - "румунська мова".

КС пояснив це тим, що в Декларації про незалежність Молдови, яка є складовою частиною Конституції, мова називається румунською. Такої ж думки дотримуються вчені-лінгвісти. Молдавська мова на кирилиці була переведена на латинську графіку в 1989 року. Після проголошення незалежності Молдавії вона стала викладатися в навчальних закладах як "румунська". При цьому, прихильники різної назви мови визнають, що між молдавською і румунською мовою не існує різниці.

Ігор Додон був обраний на пост президента 13 листопада. Своїми основними завданнями на посаді глави держави він проголосив зміцнення державності і нейтралітету, захист православ'я і молдавської ідентичності.

У Бердянську знищили організатора катівень: У ГУР Міноборони розповіли подробиці (відео)

неділя, 5 травень 2024, 15:46

Головне управління розвідки Міноборони України підтвердило ліквідацію колаборанта в окупованому Бердянську Запорізької області й повідомило деякі подробиці з цього приводу, передають Патріоти України. Повідомляється, що 5 травня 2024 року близько 9:40 ...

"Пілот відчув себе безстрашним": Речник Повітряних сил ЗСУ прокоментував знищення Су-25 окупантів

неділя, 5 травень 2024, 15:20

Що більше в сил оборони України буде різних засобів протиповітряної оборони, то більших втрат зазнватиме авіація окупантів. Про це, коментуючи знищення після тривалої паузи російського літака Су-25, розповів 5 травня речник ПС ЗСУ Ілля Євлаш в ефірі те...