На Росії розповіли, чому скандал з російськими спостерігачами вигідний Україні і РФ

Верховна Рада прийняла поправки до виборчого законодавства, які не дозволять громадянам Росії бути спостерігачами на українських виборах.

Проте, Росія збирається відправити своїх представників в Україну моніторити вибори. Чого Москва намагається цим домогтися, розповів російський політичний оглядач Дмитро Галкін, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

"Москва і Київ однаково зацікавлені в тому, щоб відносини погіршувалися, залишався конфлікт в публічному просторі, не зникала тема напруженості відносин в інформаційному просторі і не було можливості реалізувати досить жорсткі громадські вимоги. І в Україні, і в Росії є запити, спрямовані на відновлення відносин. Але оскільки Москва і Київ в цьому не зацікавлені, вони будуть робити все можливе, щоб цей запит не можна було реалізувати принципово.

Тому Київ створює проблему зі спостерігачами. Я не розумію, в чому небезпека того, що приїде [приблизно] 20 осіб і поспостерігатиме. Тим більше, що в складі делегації ОБСЄ громадяни Росії займатимуть не найбільшу частку, тому їхня думка ніяк не позначиться на оцінці виборів делегацією ОБСЄ. Це абсолютно штучно створена проблема, яку Москва із задоволенням підхопила. Здавалося б, ну добре, не пускають, так не пускають. Ні, треба обов'язково надіслати спостерігачів. Зрозуміло, що це робиться для того, щоб ця тема постійно залишалася в інформаційному просторі.

Оскільки російська влада також добре розуміє, що громадяни Росії дуже втомилися від постійних звинувачень на адресу України та спроб представити Україну ворогом Росії, вона тепер змінює тактику: виявляється, Росія хоче "дружніх" відносин, а Київ ось так на це реагує.

Що ще Росія може зробити? Можливо, подасть скаргу в ОБСЄ, вимагатиме зробити висновок, що вибори не відповідають стандартам. Але, звичайно ж, ОБСЄ цього робити не буде. Все залишиться в просторі розмов.

Якихось членів російської делегації ОБСЄ російська влада, напевно, попросила б дати негативну оцінку українським виборам. Можливо, більшість з них пішли б на це. Але це б жодним чином не вплинуло на оцінку ОБСЄ. Зате тепер російська влада каже, що в Україні точно збираються сфальсифікувати вибори, тому що саме росіян прибрали. Адже все одно думка російських делегатів ОБСЄ була б важливою тільки для російського інформаційного простору. І тепер у Росії всі козирі на руках, тому що не треба доводити, що "наші хлопці помітили те, чого не помітили європейці".

Для них головне розмови. Слава богу, що Київ і Москва не підуть на ескалацію збройних дій, оскільки війна в обох країнах абсолютно непопулярна. Росія побачила, що навіть загострення ситуації на інших напрямках - наприклад, морські конфлікти - теж абсолютно не сприймається російським суспільством. Від подій в Керченській протоці підтримка влади росіянами зовсім не виросла - це все соціологічні опитування зафіксували.

При цьому від своєї тактики жодна зі сторін не відмовиться. Звичайно ж, російська влада буде всіма силами намагатися зберегти хоч в якомусь більш-менш дієздатному стані квазідержави "ДНР" і "ЛНР"."

"Від божевільних можна чекати чого завгодно": Черник пояснив, чому не варто боятися наступу Росії з Придністров'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:48

Алогічна поведінка Російської Федерації у контексті агресії проти України не дозволяє повністю виключити вірогідності, що загарбники спробують почати наступ на нашу державу з території тимчасово окупованого Придністров'я. Однак якщо це й станеться, осо...

"Завдання зробити так": В Україні розглядають можливість не всі ділянки фронту прикривати людьми, - експерт

п’ятниця, 19 квітень 2024, 6:44

Експерт розповів, які технологічні рішення можуть бути впроваджені, аби військові могли перебувати на відстані у бліндажах та керувати боєм за допомогою автоматизованих систем, передають Патріоти України. Керівник Центру військово-правових досліджень, ...