"Нам не можна забувати про Боснію", - Портников

"У Європі про Боснію - мабуть, найбільш нещасливу країну континенту - згадують хіба що тоді, коли там відбуваються чергові вибори або коли лідер Республіки Сербської - однієї з частин Боснії - Мілорад Додік - зустрічається із президентом Росії Володимиром Путіним", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Ось і зараз, коли підводяться підсумки чергових виборів, європейські спостерігачі синхронно говорять про неблагополуччя в Боснії і Герцеговині, про те, що етнічний конфлікт у країні так і не подоланий, що серби, мусульмани і хорвати так і не стали одним народом, більш того - прірва між молодими людьми є глибшою, ніж прірва між представниками старших поколінь, що пройшли через кровопролитну війну.

Тому що батьки ще жили у єдиній Югославії, у них були спільні спогади, уклад життя. А у дітей нічого цього немає. У них тепер все є різним - від спогадів до шкільних підручників. І у результаті Боснія і Герцеговина - держава тільки на географічній карті. Насправді це дві ворожі країни. І в одній з них назріває конфлікт між мусульманами і хорватами, які стали виступати за окрему республіку.

Звинувачувати у цій ситуації боснійців я б не став. Головна відповідальність - на західних миротворцях. Їхньою метою було припинити війну на Балканах, а вже потім розібратися. Але не розібралися.

Дейтонські угоди, з одного боку, легітимізували результати етнічних чищень, завдяки яким сербська меншина отримала половину території Боснії. Але одночасно сербам не дали приєднати "зачищені" території до Сербії, змусили їх жити у одній державі зі своїми ворогами. І політичні еліти сербів залишилися тими ж - прибрали хіба що запеклих військових злочинців, але не їхніх соратників і прихильників.

Мусульман і хорватів залишили на тій території, де вони жили і куди їх вигнали і подарували їм ілюзію відновленої територіальної цілісності.

Зрозуміло, що така країна може існувати тільки як протекторат - вона і стала міжнародним протекторатом. При цьому серби продовжують вважати своєю державою Сербію, хорвати, природно, оглядаються на Хорватію, яка встигла увійти до Євросоюзу і НАТО. Боснія, як і слід було очікувати, потрібна тільки мусульманам, але і вони з неї їдуть.

Замість того, щоб створити державу для боснійських мусульман, Захід просто законсервував проблему - і тепер нам залишається тільки чекати, коли почнеться нова війна і цікавитися, чи готовий Кремль брати участь в дестабілізації ситуації в Боснії.

Це дуже важливий урок для України. Якщо західні посередники забезпечать нам таке ж "відновлення територіальної цілісності", як в Боснії, на майбутньому української державності можна буде поставити жирний хрест. Ні в якому разі не можна допустити фактичного існування двох держав в одній, ніяка територіальна цілісність цього не вартує. І не потрібно заколисувати себе ілюзією, що головне - відновити цю саму цілісність, а там розберемося. Не розберемося! Боснія це чудово довела.

І ще одна важлива обставина. Україні пропонують забути про вступ до Євросоюзу так на 25 років і це є справедливим. Але при цьому в ЄС всерйоз обговорюють питання інтеграції західних Балкан. Всіх західних Балкан. І Боснії і Герцеговини теж - хоча ситуацію в цій країні не можна порівняти з нашою і з точки зору безпеки, і з точки зору функціонування державних інституцій, і навіть з точки зору корупції.

Тому не вірте західним політикам, коли вони говорять, що ми просто не є готовими. Це вони просто не є готовими до конфлікту з Москвою. Насправді між інтеграцією країн західних Балкан і інтеграцією України немає ніякої суттєвої різниці, окрім однієї - на Балканах у Росії таких можливостей та інтересів, як на пострадянському просторі просто немає. Поки що немає".

Джерело: Еспресо.ТV

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...