Настав час перекидати до Одеси американський флот: групу ракетних есмінців та авіаносець, - Washington Examiner

На думку правого крила однопартійців та консервативної преси 45 президент США має показати Путіну «зуби», щоб підтримати статус США як лідера вільного світу і гаранта існуючого світопорядку, а не уподібнюватись попереднику-демократу, «слабаку»-Обамі.

Авіаносець «Гаррі Трумен» наразі патрулює Східне Середземномор’я

«Президент Трамп сьогодні опинився перед найбільш суворим випробуванням за весь час свого керівництва країною. Новий акт російської агресії в Азовському морі для Трампа - схожий на те, як в 2014 році Росія збила літак Малайзійських авіаліній над Україною при екс- президенті Бараку Обамі», - йдеться в редакційній колонці консервативного інтернет-видання Washington Examiner, з задоволенням зазначають Патріоти України.

«Обама з тріском провалив той тест, відкинувши заклики наших західних союзників принципово виступити проти Путіна в справі про вбивство пасажирів. Це показало Путіну, що можна кинути виклик інтересам Америки. В останні два роки президентства Обами ескалація російської агресії в Україні і в Сирії стала кривавим доказом його помилки.

Тепер, коли путінський ВМФ відкрив вогонь по українським кораблям, Трамп зіткнувся з таким самим випробуванням сили волі. Моральна і політична значимість того, що сталося минулого тижня ясна. У той момент, коли група з трьох невеличких військових суден спробувала пройти через Азовське море і пришвартуватися в українському порту Маріуполь, їх обстріляли російські бойові кораблі. Українські судна і 23 члена команди були захоплені. У своїй обурливій манері Росія поклала провину за цей акт агресії на Україну. Росія без всяких хитромудростей вирішила напасти на українські судна, не маючи на те законних підстав.

Росія намагається продовжувати спроби підпорядкувати демократичну владу Києва самовладдю Кремля. Багато місяців російська служба охорони безперервно піддає нападам українські кораблі, які прямують через Азовське море.

Росія підриває основоположний принцип очолюваного США світопорядку, що полягає в тому, що суверенні держави мають самі контролювати свої кордони і можуть вільно торгувати з усім світом.

Росія заявляє про своє одностороннє право вирішувати, які кораблі можуть входити в ці води, так як після захоплення Криму Путін контролює Керченську протоку, що відокремлює Азовське море від Чорного. Однак Росія неправа. Згідно з вердиктом, одноголосно прийнятому Євросоюзом, США і переважною більшістю демократичних країн, Крим належить Україні, а не Росії. З урахуванням всіх цих аргументів Трамп повинен дати зрозуміти Путіну помилковість його недавніх агресивних дій.

По-перше, Трамп повинен чітко і публічно дати зрозуміти, що в цій справі провина лежить повністю на Росії. Він повинен засудити дії Росії за фактом події - в неспровокованому акті агресії проти значно слабшої демократичної держави. По-друге - в спільній заяві з європейськими союзниками США - Трамп повинен ясно дати зрозуміти, що він очікує від Росії негайного звільнення українських моряків і повернення захоплених кораблів. Своїми вимогами Трамп повинен ясно показати, що за відсутності продуктивних кроків з боку Путіна по деескалації кризи США зроблять більш рішучі заходи примусу.

Почати слід з санкцій. Спільно з європейськими союзниками США Трамп повинен підготувати новий пакет санкцій з покарання Росії за її недавний прояв ворожості. Щоб в Росії не подумали, що Америка блефує, Трамп повинен негайно направити міністра фінансів Стівена Мнучіна (Steven Mnuchin) або держсекретаря Майка Помпео (Mike Pompeo) в Брюссель і Лондон. Якщо Росія змінить курс, загрозу нових санкцій можна відкликати.

Якщо Росія буде наполягати на своєму, США і ЄС повинні обмежити рух російських капіталів усередині своїх кордонів. Такий захід негайно вдарить по кишені Путіна і сильно підірве базис його олігархів. Європі слід повністю підтримати такі заходи. Зрештою, президент Франції Еммануель Макрон більшу частину свого часу витрачає на те, щоб закликати Європу до більш рішучих дій на захист європейської безпеки.

І все ж самих тільки загроз санкцій недостатньо. Маючи на увазі, що такі країни, як Китай, Іран і Північна Корея постійно стежать за проявами сили або слабкості американських президентів в істотні моменти на зразок нинішнього, Трампу варто було б зв'язатися по телефону з міністром оборони Джимом Меттіс (Jim Mattis). Якщо Росія не відступиться протягом наступного тижня, ми пропонуємо групі ракетних есмінців нанести візит в український порт Одеса.

Одеса має особливе значення в тому сенсі, що в цьому порту зійшли на борт члени затриманої української команди. Тим самим, візит до Одеси продемонструє сигнал американської сили: можна уникнути конфлікту, який виникне, якщо ВМФ США спробує увійти в Керченську протоку. І щоб захистити наші бойові кораблі від практично неминучих ворожих дій Росії, в супровід їм надати ударну групу на чолі з авіаносцем «Гаррі Трумен». За іронією долі, група «Гаррі Трумена» наразі знаходиться в Середземному морі з метою стримування російської агресії в Сирії і у Європі.

У такі моменти, як цей, коли противник відкрито підриває основоположні принципи американського порядку, потрібні активні лідерські дії президента. Російський президент Володимир Путін повинен ще раз як слід подумати про те, що таке є американська рішучість.

Джерело

"Якщо росіяни візьмуть Часів Яр, оборона ускладниться": Названо ключовий фактор для успішного відбиття нового наступу РФ

субота, 20 квітень 2024, 6:30

Якщо вчасно будуть збудовані необхідні фортифікації, війська Росії "рошибуть лоба" і зазнають величезних втрат, намагаючись захопити Часів Яр. Якщо ворогу все ж вдасться "взяти" місто, це ускладнить оборону для України, оскільки воно розташоване на під...

"Одна з останніх подій, яку ми маємо припинити": Росія та Іран перетворюють Ізраїль та Україну на "військові лабораторії", - The Hill

субота, 20 квітень 2024, 6:22

Росія та Іран використовують Україну та Ізраїль як "лабораторії на полі бою" для вивчення вразливостей західних військових сил, пише The Hill із посиланням на заяви експертів у підкомітеті із закордонних справ Палати представників США, передають Патрі...