"Навіщо Макрону європейська армія", - Швець

"В той час коли в Україні набирає шалених обертів президентська виборча кампанія, хоча до її офіційного початку ще достатньо часу, в Європі теж прозвучали деякі несподівані пропозиції, які в Україні пройшли майже не помітно, а дарма", - пише у своєму блозі Віктор Швець, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Я маю на увазі пропозицію Президента Франції Макрона про створення європейської армії. На перший погляд вона може декому здатись як популістська або політична. І правда, навіщо Європі ще одна армія, якщо вже є НАТО, цей Північно-Атлантичний альянс, який разом з США забезпечує Європі мир і стабільність.

У разі створення такої армії, що тоді робити з НАТО і об’єднаними збройними силами які входять в цей блок? Хоча ради об’єктивності треба сказати, що ідея створення європейської армії не належить Макрону, вона вже більше 30 років обговорюється, але далі цих обговорень справа так і не рухається. На ці та багато інших питань важко зразу ж знайти просту відповідь.

Але, відповідь знайшлася дуже швидко і однозначно. І ця відповідь від Путіна, який позитивно висловився щодо створення армії Європи. "Це розумно, коли економічний блок європейських розмірів буде мати власну армію" - так сказав Путін в Парижі на заходах в честь 100-річчя завершення Першої світової війни. Тобто, Путін підтримав цю ідею.

Не секрет, що головною метою нинішньої російської влади є зруйнувати єдність європейських країн як в економічному так і в військовому плані. Саме тому, Євросоюз і НАТО піддаються найбільшому тиску з боку Росії. Зруйнувати ЄС і НАТО – це головне завдання Путіна. А зруйнувати НАТО можна єдиним шляхом - для цього достатньо США вийти із цього блоку.

Як тільки США вийде із НАТО, Європа стане беззахисною перед армією Путіна. Мабуть в Європі вже забула що таке російський чобіт? Тому і не дивно, що Путін підтримав цю пропозицію Макрона, адже будь яке ослаблення ЄС і НАТО – це тріумф російської політики.

Але, все ж таки, яка головна ідея такої пропозиції Макрона? На мій погляд головною метою такої пропозиції Макрона було не реальне бажання створення європейської армії, а напевне пов’язано з його політичними амбіціями.

Після того, як Меркель заявила про те, що піде з посади канцлера Німеччини, всі зрозуміли, що ера гегемонії в європейській політиці Німеччини може завершитись. Тільки завдяки особистому авторитету Меркель Німеччина довгий час відігравала і відіграє провідну політичну роль в Європі. Але після того, як вона залишить цю посаду і відійде від великої політики, Німеччина не зможе зразу ж запропонувати на її місце такої величини політика.

Саме тому, Макрон і вирішив зіграти на випередження, він хоче грати більш значну роль в європейських справах. Другою важливою обставиною, яка, на мій погляд, дала підстави Макрону до таких ініціатив є те, що Франція є одним із найбільших виробників озброєння в Європі і світі. Крім того, що 300 тисячні збройні сили Франції є одними із найбільших потужних у світі.

Франція має повний цикл виробництва ядерної зброї. Вона є власником всієї ядерної тріади - Франція має ядерну зброю на потужних підводних човнах, які сама здатна виробляти (до речі, атомні ракетоносці є тільки у США і Франції), суперсучасних літаках, які також сама проектує і виробляє, а також стаціонарні ядерні сили, не тільки оперативно-тактичного характеру, але й стратегічні ядерні сили (шахтні комплекси).

Тобто, безумовно така пропозиція Макрона буде підтримана бізнесом Франції. Якщо гіпотетично така армія буде створена у Європі, то її треба ж озброїти, а озброїти армію Європи здатна насамперед Франція і навіщо тоді закуповувати зброю у США.

Я думаю саме тому, така негативна реакція на цю ідею була з боку Трампа. Як же нам відноситись до ідеї Макрона, вірніше не ідеї, а пропозиції про створення європейської армії.

Думаю з повагою, оскільки Президент Франції думає, як через важливі політичні проекти дати французькому бізнесу мільярдні контракти на озброєння. Крім того, такі пропозиції Макрона свідчать про те, що він реально бажає стати політичним лідером Європи. Але що стосується європейської армії, то навряд щоб ця пропозиція мала б якесь реальне продовження

В Європі у США багато щирих партнерів по НАТО, які не дадуть реалізувати цю пропозицію. А з іншої сторони, абсолютно очевидно, що лише спільний із США блок може забезпечити мир і безпеку країн Європи.

Тому ця пропозиція Макрона може бути цікава тільки з точки зору її обговорення, ніякої реальної можливості до її реалізації не існує.

Більш ніж 70-річний досвід існування НАТО доказав його високу ефективність, тому наші завдання і завдання нашої влади, якомога швидше стати членом НАТО, оскільки Путін зрозумів, що військовим шляхом Україну неможливо перемогти, тому буде намагатись це зробити політично через вибори Президента України, тому вже більш чіткіше вимальовуються контури майбутньої виборчої кампанії. Останні заяви Путіна свідчать про те, що він все буде робити для того, щоб стати активним учасником виборчого процесу в Україні. При цьому обов’язково виникне питання, а що робити з Путіним? Думаю, на це питання відповідь дадуть наші виборці".

Суд конфіскував п'ять літаків і не тільки у колаборанта Балицького

середа, 24 квітень 2024, 13:33

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) стягнув у дохід держави активи зрадника і голови окупаційної адміністрації Запорізької області Євгена Балицького та його родичів. Про це суд повідомив у середу, 24 квітня, передають Патріоти України. "Колегія суддів Вищ...

Можуть бути встановлені на F-16 чи навіть радянські літаки: Британія вперше передасть Україні високоточні авіабомби з лазерним наведенням

середа, 24 квітень 2024, 13:19

Великобританія передасть Україні бомби з лазерним наведенням Paveway IV у рамках останнього пакету військової допомоги. Про це пише The Тelegraph, передають Патріоти України. Бомби можуть бути встановлені або на американські винищувачі F-16, які мають ...