"Не через подвійні стандарти": У ЄС виправдовуються, чому дають безвіз іншим країнам, але не Україні

Коли йдеться про маленькі островні країни, то рішення щодо них вже були ухвалені раніше, але не цього тижня.

Марія Габріел. Фото: bnr.bg.

Затримка з наданням безвізового режиму Україні не пов'язана з політикою подвійних стандартів Євросоюзу, який наразі лібералізує візовий режим з іншими країнами. Про це заявила доповідач з питань візової лібералізації у Європарламенті Марія Габріел, повідомляє "Укрінформ". Новину передають Патріоти України.

Вона прокоментувала нинішню ситуацію, яка стосується того, що ЄС має намір 1 грудня ратифікувати двосторонні угоди щодо скасування візових режимів із п'ятьма острівними державами в Океанії, зокрема з Кірібаті, Соломоновими островами, Мікронезією, Тувалу та Маршалловими островами. Така політика Євросоюзу викликає нерозуміння з боку деяких держав, які не можуть отримати безвізовий режим до того моменту, поки ЄС не вирішить проблему з механізмом призупинення безвізу.

"Я хочу сказати чітко: тут немає суперечностей. Коли йдеться про ці маленькі острови, то рішення щодо них вже були ухвалені раніше, але не цього тижня. Це різні ситуації, порівняно з Україною та Грузією", - наголосила Габріел. Вона нагадала, що Європарламент схвалив усі рішення для скасування віз українцям і грузинам. Попри це, не варто забувати про те, що цей процес прив'язано до механізму призупинення безвізових режимів, який є ініціативою Ради ЄС.

"Я завжди дуже чітко заявляла, що немає сенсу безпосередньо прив'язувати механізм призупинення до безвізових режимів. Отже, як доповідач я продовжу наполягати на цьому", - підсумувала Габріел. Вона додала, що зазначений механізм буде застосовуватися до усіх країн, які мають безвіз, тому нинішня ситуація з лібералізацією візового режиму з Україною та Грузією не є політикою подвійних стандартів.

Вчора стало відомо, що Європейський парламент планує розглянути питання щодо механізму призупинення безвізового режиму, яке пов'язано з наданням безвізу Україні, у січні 2017 року. Це означає, що українці отримають безвіз не раніше січня.

Про мотивацію

неділя, 19 травень 2024, 0:45

Воєнні проблеми, економічні прорахунки, корупція, загроза диктатури на тлі неспроможності приймати ефективні рішення вищим керівництвом ведуть до демотивації на усіх рівнях і кризи управління. На Харківщині триває спроба росіян розширити захоплену смуг...

"Ми готові до з'ясування відносин на полі бою": Лавров очікує ворожнечу з Європою "на покоління"

субота, 18 травень 2024, 23:16

Європа як партнер для Росії не актуальна як мінімум на одне покоління. Таку заяву зробив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у суботу, 18 травня, передають Патріоти України. "Дмитро Віталійович Тренін (російський політолог – ред.) в одній зі св...