Не менше, ніж Широкине: Чому Світлодарська дуга так важлива для обох сторін конфлікту

Світлодарськ знаходиться у 18 км від Дебальцевого, в так званій "сірій зоні", але за Мінськими угодами контролюватися повинен українською стороною, і є важливим стратегічним пунктом.

Біля Світодарської дуги українські бійці відбили атаку противника і пішли в контрнаступ. Фото: Главком.

Бій на Світлодарській дузі називають першим серйозним загостренням в зоні АТО після місяців переговорів. У неділю загинули п'ять військових, десятки поранених. 19 грудня вдень артилерія затихла, бійці винесли тіла загиблих товаришів. Але вже до вечора обстріли поновилися знову, пишуть Патріоти України з посиланням на Вести.

Відбили наступ

Обстріл позицій ЗСУ розпочався 18 грудня, о 5:50 ранку. «Противник планував просунутися вперед під прикриттям артилерії. Вони хотіли захопити два опорних пункти в районі Луганського, - повідомив начальник об'єднаного оперативного штабу ЗС України Олександр Сірський. - Підрозділи ЗСУ прийняли бій і примусили противника відступити на попередні позиції. Ще двічі противник намагався перейти в наступ. На наші позиції провели три вогневих нальоти з населених пунктів Калинівка, Вуглегірськ і Дебальцеве, кожен з яких тривав 3-6 годин. По нашихпідрозділах випустили 34 снаряди калібру 122 мм, 694 міни калібру 120 мм і 82 мм».

Загострення зафіксували і спостерігачі ОБСЄ. За їхніми даними, 18 грудня в районі Світлодарська - Дебальцевого спостерігачі чули 700 вхідних і 680 вихідних вибухів від артилерійських снарядів 122 мм, а також 20 вихідних вибухів від танкових гранат.

Ті бійці, що вижили, розповідають, що їх підняли по тривозі і вивели на позиції. Надвечір артилерія затихла. «Після обстрілу вдень оголосили перемир'я, щоб зібрати тіла і вивести поранених з поля бою, - розповів «Вістям» політолог родом з Горлівки Микита Синіцин, спираючись на свої джерела. - Перед загостренням частини ЗСУ пройшли приблизно на 5 км вперед і зайняли лісок, звідки часто били з артилерії. Після цього почався сильний вогонь, сховатися там було ніде, тому повернулися назад».

За офіційними даними, в ході боїв загинуло п'ятеро українських бійців, 6 поранені, 10 травмовані або контужені. Поранених розвезли по лікарнях Харкова. Волонтери повідомили, що загинули шість бійців, а кількість поранених досягла 23 і серед них виявився один з бойовиків.

Всього, за даними розвідки, загинуло 30 бойовиків, а мінімум 37 людей отримали поранення. Неофіційно бійці повідомляли, що до вечора понеділка обстріли поновилися.

Чим важлива дуга

Світлодарськ знаходиться в 18 км від Дебальцевого, в так званій "сірій зоні", але за Мінськими угодами контролюватися повинен українською стороною. Там знаходяться водосховище, Миронівська ТЕС, Вуглегірська ТЕС. Без перебільшення його можна назвати стратегічним пунктом. Світлодарська дуга шестикілометровим клином заходить на територію «ДНР» і створює загрозу часткового оточення Дебальцевого, через яке українські частини можуть в будь-який момент перерізати сполучення між Дебальцевим, Вуглегорськом і Горлівкою.

«Район домінує над місцевістю і дозволяє переглядати дорогу, - каже військовий експерт Ігор Козій. - Йде боротьба за панівні висоти. Хто володіє висотами, той і контролює трасу Харків - Ростов». За словами експертів, пояснити подію можуть три версії.

«Таким чином або відволікали увагу від чогось, або намагалися натиснути на Україну перед майбутніми переговорами. Або ж це була розвідка боєм перед серйозним наступом бойовиків, мета якого - взяти під контроль стратегічні об'єкти», - вважає Синіцин.

"Людям байдуже, хто конкретно керує": На Далекому Сході РФ в одному з міст скасували вибори мера

четвер, 28 березень 2024, 20:00

Народний Хурал Бурятії скасував прямі вибори мера Улан-Уде. Натомість його обиратиме конкурсна комісія, що складатиметься з депутатів міської ради та призначатиметься губернатором регіону. Про це повідомляє "Сибірський Експрес" та міське ЗМІ "МК в Буря...

"Епідемію абортів має бути припинено": Кирило обіцяє розплодити росіян до 600 млн осіб

четвер, 28 березень 2024, 19:15

За сто років сталого демографічного зростання Росія має довести чисельність населення до 600 млн осіб. Для реалізації такої мети потрібно заборонити аборти, вести пропаганду багатодітної родини та повернути «традиційні для російського народу цнотливіст...