"Не працюють ніякі формати": Військовий експерт про те, як "вдарити" по Путіну

Як вибори на окупованому Донбасі вплинуть на ситуацію в Україні, чи варто очікувати посилення санкцій стосовно Росії, а також про долю Мінських домовленостей розповів військовий експерт Іван Апарашин, повідомляють Патріоти України.

- У кінці жовтня Рада Безпеки ООН за ініціативою західних країн провела позачергове засідання, присвячене ситуації на сході України. Основною темою стали "вибори" в самопроголошених ЛДНР на Донбасі. Незважаючи на те, що низка країн закликали зупинити ці "вибори", а самих жителів - бойкотувати їх, очевидно, що вони все-таки відбудуться. Як гадаєте, якими вони будуть?

- Я можу погодитися, що є реакція країн Європи: це і заява країн Євросоюзу, і заява американської сторони. Вони абсолютно очевидно наполягають на тому, що ці "вибори" - незаконні. Ми абсолютно чітко підтримуємо таку позицію, але ж давайте розставимо крапки над "і". Для нас ці "вибори" фейкові. Ми абсолютно чітко розуміємо, хто на сьогодні призначає керівників цих псевдореспублік. Ми знаємо, кого вони туди підбирають. На мій погляд, це спроба ще раз легалізувати ватажків цих псевдоутворень, і Кремль буде намагатися посадити Україну за стіл переговорів із новими "керівниками". Як нам сприймати ці вибори? Абсолютно очевидно - це порушення Мінських домовленостей і ще раз підтвердження того, що з Путіним не можна вести ніяких переговорів - вони все одно будуть порушені. І ще раз нагадати, що Російська Федерація має свій план реалізації. Вона не дотримується ніяких заздалегідь укладених договорів, і з нею дуже складно вести переговори. Довіряти Росії - це значить просто бути невпевненим, що щось буде виконано.

"Вибори" пройдуть. Будуть "обрані" ці люди. Я думаю, що явку покажуть 95%, як в Криму. Після цього буде свято. І ці офіційні, на погляд Кремля, люди, абсолютно лояльні до Москви, абсолютно керовані з Кремля, будуть намагатися відігравати якусь більшу політичну роль у процесі нормалізації відносин.

Наша позиція дуже проста: ніяких "виборів" на цих територіях не може бути. Вибори мають відбутися виключно по українським законам після певних заходів, які передбачені, в тому числі і Мінськими домовленостями. Тому я їх сприймаю з точки зору тільки того, що Росія, як і раніше, не хоче приймати будь-які рішення щодо нормалізації ситуації в Донецькій та Луганській області.

- Які наслідки ці "вибори" матимуть для Росії? Можливо, будуть якісь нові санкції?

- Я думаю, що буде чергова стурбованість того, що РФ знову порушила якісь домовленості, буде стурбованість Євросоюзу, буде стурбованість Сполучених Штатів. Я не переконаний, щобудуть якісь санкції після цих "виборів". Я не переконаний, що взагалі сьогодні хтось готовий більш радикально реагувати на те, що Росія робить на наших територіях. Не думаю, що це будуть додаткові санкції, але підтримку по дипломатичних каналах ми отримаємо. Я думаю, що нашому керівництву треба більш рішуче сьогодні виступати проти цих "виборів", звертатися до країн Євросоюзу, в першу чергу, до Сполучених Штатів, щоб вони не визнавали цих "виборів", щоб вони більш рішуче приймали заходи, в тому числі нові санкції.

- Які можуть бути рішучі заходи з українського боку без допомоги США і Євросоюзу? Що конкретно Україна може зробити?

- Я думаю, що Україна має запровадити нові санкції. Не знаю, наскільки це ефективно. Але не думаю, що це буде зроблено. Україна зараз зайнята іншими питаннями. У нас там біля Верховної Ради вирішується зовсім інше питання. Що має робити Україна? Робити Збройні сили більш боєздатними, робити їх такими, щоб вони в будь-який момент захистити територію України і свій народ, економіку розвивати, по дипломатичним каналам рішуче звертатися до країн по допомогу, більш рішуча дипломатія має бути, і відновлювати свою країну. Сильна країна може чітко захищати свої інтереси будь-де. Наша країна слабка, ми зараз не можемо захищати свої інтереси.

- Весь світ і Україна говорять про порушення Мінських домовленостей, особливо враховуючи ці вибори. А Росія каже, що це Україна порушує Мінські домовленості. Екс-президент України Леонід Кучма прогнозує, що ці вибори можуть поставити хрест на "Мінську". Яка їх майбутня доля, враховуючи що вони не працюють?

- Повторюся, на сьогодні я не чую чіткої позиції збоку керівництва країни. Абсолютно очевидно, що проведення цих "виборів" 11 листопада - це порушення Мінських домовленостей. Тому що у цьому документі сказано, що до проведення "виборів" має бути припинення вогню. Він припинений? Ні. Далі - відведення всіх калібрів більше 120 мм на певну територію. Вони відведені? Ні. Далі - обмін полоненими. Він виконаний? Він теж не виконаний. Тому ми зараз кажемо, що це "вибори", які чітко, абсолютно чітко порушують послідовність виконання Мінських домовленостей. Хоча я особисто і абсолютна більшість експертів говорили про те, що Мінські домовленості ніколи не будуть виконані. Тому що туди закладена така послідовність їх виконання, яка просто не може бути виконана в інтересах України. Може бути виконана в інтересах Росії.

- Чи можливо змінити Мінські домовленості, чи є юридична база для цього?

- Я думаю, що до обрання нового президента ці питання обговорюватися вже не будуть. Після обрання нового президента можуть обговорюватися питання в тому числі, можливо, про зміну і формат Мінських домовленостей. Хоча я не вірю в це. До того моменту, поки Російська Федерація, я наполягаю на тому, буде активно намагатися змінити ситуацію за міжнародними правилами, будь-які формати заздалегідь не будуть працювати. Після виборів нового президента можуть бути зміни, в тому числі, і в "мінському форматі". Це вже нова влада буде вирішувати ці питання.

- Чи можливо загострення на Донбасі після проведення цих "виборів"?

- Я боюсь, що можуть бути провокації, щоб потім сказати, що українська сторона не виконує Мінських домовленостей, навіть під час проведення "демократичних виборів", коли прийшло 95% людей, щоб проголосувати, а українська сторона порушує. Але загострення, я не думаю, що буде, тому що воно з нашої сторони просто неможливе, а з їх сторони, я думаю, що вони на цьому етапі не націлені.

- Ще в цей день, день проведення "виборів" на окупованій території Донбасу, у Парижі пройдуть урочистості з нагоди сторіччя закінчення Першої Світової війни, де будуть присутні президент Франції Емануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, а також буде й Петро Порошенко. Як гадаєте, там торкнуться теми виборів на Донбасі?

- Це трагедія, в якій загинуло 16 мільйонів людей. В цей день - 11 числа 11 місяця 1918 року насправді була досягнута домовленість про перемир'я. Це ключове. А потім вони збиралися ще багато днів, багато місяців, півроку вони спілкувалися в рамках Парижського форуму, але все ж таки був підписаний Версальський договір, тобто це все дипломатія, яка працювала над цим документом.

Чому для мене це серйозна подія? Вперше європейські країни публічно засудили агресію в 1918 році. Вперше, країну, яка винна в розв’язанні Першої Світової війни зобов’язали відповідати за це. Не тільки матеріально, там були обмеження по кількості армії, по кількості ресурсів, там дуже великі обмеження були. Якщо сьогодні детально і глибоко повернутися до цієї проблеми, то я, б хотів, щоб там не святкували, тим паче там буде наш президент, а щоб вони сьогодні говорили, як так сталося, що через стільки років на території Європи знову є пряма агресія однієї країни проти іншої країни, і ця агресія загрожує світу, і в першу чергу - Європі. І наш президент має нагадає всім, а він вміє говорити, що сьогодні Україна потерпає від прямої агресії Російської Федерації, і він має звернутися до європейських країн, щоб вони знайшли механізми, щоб ця війна не стала загальноєвропейською. Але абсолютно очевидно, що наше питання там буде не на першому плані.

- Є думка, що у Ангели Меркель під час цієї зустрічі є дві головних цілі - поговорити про повернення "нормандського формату" та про миротворців на Донбасі. Начебто, до завершення політичної кар'єри для неї дуже важливо поставити крапку в цих питаннях.

- Меркель - це потужний політичний лідер, який вивів Німеччину на дуже високий рівень розвитку економіки, демократії. Вона назавжди залишиться в історії. Їй вже нічого не треба робити. У Німеччині сьогодні життя достатньо високого рівня, і громадяни серйозно ставляться до неї як до політичного лідера. Чи спробує вона зробити щось в рамках формату? Думаю, так. Це можливість, принаймні, обговорити всім лідерам, які там зберуться, що все-таки не втрачена можливість на цьому етапі зупинити агресію, яка може загрожувати в подальшому і всій Європі. Я думаю, що вона це використає. Вона розумний політик. Чи використає це наш президент? Цього я не знаю.

Джерело: Апостроф

Побажав "миру" Україні та Росії: Словацький депутат у Європарламенті дістав із сумки та випустив голуба (відео)

середа, 24 квітень 2024, 23:41

Під час засідання Європарламенту 24 квітня депутат від ультраправої партії «Словацькі патріоти» Мирослав Радачовський випустив білого голуба, заявивши, що таким чином бажає миру «усьому світу, росіянам і українцям». Про це пише The Guardian, передають ...

"Будь-яка підтримка можлива": Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку

середа, 24 квітень 2024, 23:30

Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Він нагадав, що Польща раніше пропонувала допомогти Україні з тим, щоб ...