Не все так просто: Генерал пояснив, чому Захід не врятував Україну від Росії

Будапештський меморандум про гарантії безпеки Україні, який підписали Великобританія, Росія і США, містить у собі пункти, які дозволили Заходу закрити очі на агресію Росії. Про це заявив колишній прем'єр-міністр, екс-глава СБУ і Міністерства оборони, колишній секретар РНБО Євген Марчук у своєму Facebook, повідомляють Патріоти України.

"Ситуація з цим меморандумом не така проста, як здається на перший погляд. Я відчув це на собі, коли був міністром оборони і Росія в жовтні 2003 року затіяла вкрай небезпечну тузлинську авантюру. Тоді ми були дуже близькі до військового зіткнення... Деяку слабкість тексту меморандуму я фізично відчув саме тоді, під час Тузли", - написав він.

За словами екс-міністра, українська сторона зондувала позиції деяких підписантів меморандуму. "Деякі впливові американські коментатори, зокрема, деякі колишні посли США в Україні, тоді напівофіційно, а зараз як політологи звернули і звертають нашу увагу на наступне. По-перше, в англомовному оригіналі тексту меморандуму ні в його назві, ні в самому тексті жодного разу не вживається слово "гарантії" - "guarantees". Тим більше, немає словосполучення "надають гарантії"... І в назві і в тексті в основному використовується формула "запевнення" - "assurances" - Memorandum on Security Assurances ", - пояснив Марчук.

Він зазначив, що письмові запевнення ядерних держав, постійних членів Ради Безпеки ООН набувають значення "гарантій", тому у Верховній Раді документ називається: "Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї".

Екс-міністр додав, що в статті 2 меморандуму йдеться, що РФ, Великобританія і США підтверджують їх зобов'язання утримуватися "від погрози силою або її застосування проти територіальної цілісності або політичної незалежності України, і ніяка їх зброя ніколи не буде використовуватися проти України".

"У цій статті єдиний раз у меморандумі вживається словосполучення "підтверджують своє зобов'язання - reaffirm their obligation". Це дуже важливий момент, його не хочуть помічати скептики. По-перше, підписанти "підтверджують своє зобов'язання" і далі по тексту. І що дуже важливо, що "ніяка їх зброюяніколи не буде використовуватися проти України"... Тобто не тільки ядерна, про що говорив (глава МЗС РФ) Сергій Лавров... На мій погляд, це ключова стаття меморандуму. Україна погано використовує її в дискусіях", - підкреслив Марчук.

За його словами, Росія грубо порушила статті меморандуму і весь світ про це знає, а до інших підписантів документа формальних претензій немає.

"Що припускали підписанти меморандуму для випадку, коли Україні буде загрожувати небезпека, тим більше, з боку одного з підписантів... Стаття 6: "Україна, Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії і Сполучені Штати Америки будуть проводити консультації ...". От і все. Консультації! Тобто переговори. Тому (якщо трохи спрощено), американські скептики кажуть: "Ми ж меморандум не порушували? Ні. Нічим Україні не погрожували? Ні. Ми і тоді і зараз підтверджуємо наші запевнення вашої безпеки, територіальної цілісності і непорушності кордонів України". Запевнення! Тобто все, як передбачено в меморандумі", - розповів Марчук.

Він додав, що в України є всі підстави ставити питання про включення в нормандський формат США. "У нинішньому нормандському форматі (Н-4) вже зараз є три підписанта меморандуму, це - Франція, Росія і Україна. Було б дуже добре, якби президент США Дональд Трамп під час найближчої зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним у Гельсінкі сказав, що він, як президент країни - підписанта меморандуму, просто прийняв таке рішення. І будуть вони проводити консультації, тобто переговори, як і передбачено цим меморандумом. Може, тоді і Великобританія попроситься в таку компанію. Ось тільки хто б підказав таку ідею Трампу? Може, хтось з України?" - підсумував Марчук.

Окупанти вдарили ракетами по житловому комплексу у центрі Харкова

середа, 24 квітень 2024, 11:44

Близько 00:30 24 квітня російська армія завдала ракетних ударів по Шевченківському району Харкова. Було зафіксовано влучання двох ракет на територію житлового комплексу, повідомляють Патріоти України. "Пошкоджено три багатоповерхівки, щонайменше 33 при...

"Навіть такою малою кількістю": Згурець назвав пріоритетні цілі для застосування ATACMS

середа, 24 квітень 2024, 11:24

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зазначив, що пріоритетними цілями для застосування ATACMS дальністю 300 км є ворожі командні пункти й бази зберігання боєприпасів. Про це він сказав в етері телеканалу "Еспрес...