"Небезпечний сценарій, або Чи вийде в Кремля і "корисних ідіотів" зірвати вибори в Україні", - експерт

"Виступаючи на мітингу на Михайлівській площі, Петро Порошенко наголосив на існуванні реальних загроз проведенню виборів. Ці загрози і зовнішні - активна підривна діяльність Росії - і внутрішні", - пише у своєму блозі Ігор Петренко, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Серед найбільших ризиків для виборів Порошенко виокремив організацію масових заворушень під час зустрічей виборців з кандидатами у президенти. "Кампанію спілкування з виборцями намагаються перевести у формат вуличних заворушень. Це вже навіть не брудна політична технологія. Це спроба поставити під загрозу сам факт проведення виборів, зірвати їх", - заявив він, додавши, що цей сценарій писався за межами України.

"Автори, спонсори і виконавці" провокацій провокують владу на застосування фізичної сили, сказав Петро Порошенко. І пообіцяв, що силові структури на ці провокації не піддаватимуться. Очевидно, що Порошенко натякнув на так званий флешмоб скандального Анатолія Шарія, який платить провокаторам за викрикування питань про "переслідування блогера" під час акцій президента в містах України. Наприклад, на Михайлівській площі теж був один такий - його швидко вгамували присутні ветерани АТО.

Які ж можливі сценарії зриву виборів-2019? Їх вельми багато. Зовнішні ризики можна умовно звести до трьох груп: діяльність хакерів та "ботоферм" активізація війни на сході України і тиск Кремля на українську владу через агентів впливу і роботу з проросійськими виборцями.

Координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук на своїй сторінці у Фейсбук написав, що російські спецслужби готуються до здійснення серії атак в інтернет-мережі для дестабілізації обстановки в Україні під час президентської кампанії і в поствиборчий період, при підготовці до парламентських виборів. За даними групи, для реалізації цих планів під загальним керівництвом Генштабу Збройних сил РФ департамент кіберзахисту ЗС РФ (дислокується в Москві, Комсомольський проспект, будинок 20), спільно з науковими установами Росії розроблено спеціальне програмне забезпечення (віруси нейтралізації і проникнення, зміни формату тощо), яке планується використовувати в кіберпросторі України. За допомогою хакерських програм Кремль буде намагатися коригувати процес підбиття підсумків президентських виборів, синхронізуючи ці спроби з кампанією з формування громадської думки в Україні і на міжнародній арені про "фальсифікації результатів" і "нелегітимність" виборів. І вже 24 і 25 лютого зафіксовані перші російські кібератаки на український Центрвиборчком.

Ще одним пунктом "кремлівського плану" покликаний стати скандал через відмову Києва допустити громадян країни-агресора спостерігачами від міжнародних організацій на президентські вибори. Рада ухвалила відповідний закон, який забороняє прикриватися посвідченнями ОБСЄ та інших інституцій представникам російських пропагандистських ЗМІ та іншим кремлівським провокаторам. Документ уже набув законної сили. Росіян майже напевне на наших виборах в якості спостерігачів не буде, і це допоможе російським пропагандистам і їхнім українським партнерам у поширенні тези про те, що "не пустили спостерігачів – значить, будуть фальсифікувати результати голосування". Як відомо, цю тезу активно поширюють й окремі політики в Україні з колишнього біло-голубого табору.

Існує потенційна можливість реалізації і такого сценарію, як провокація кровопролиття напередодні чи в день голосування 31 березня в Україні чи на тимчасово непідконтрольних Києву територіях ОРДЛО. Втім, більшість експертів сходяться на тому, що до прямої агресії Москва не вдаватиметься – з такою кількістю її агентів або ж просто корисних ідіотів вона не витрачатиметься на військове вторгнення. Саме ресурсом цих осіб громадську думку готують до того, що потрапляння Петра Порошенка до другого туру означатиме, що результати волевиявлення були сфальсифіковані. Технологія насправді проста: якщо постійно говорити про "зубожіння", "тарифний геноцид", "попрання ідеалів Революції", "напруження релігійної ситуації в контексті надання Томосу", "корупцію в оборонці" та як наслідок – протести патріотичних організацій, і так далі, на виході отримуємо висновок – виборці не підтримують главу держави. До цього варто додати і значну кількість соцопитувань, які відверто маніпулюють громадською думкою.

Стратегічно, за задумом Москви, вся ця ситуація повинна мати наслідком делегітимізацію самої української держави через визнання нелегітимними виборів президента України. І це особливо небезпечно, адже на п’ятому році війни не така й мала частка українців, за даними соцопитувань, готова до всіляких компромісів з агресором, аж до миру за будь-яку ціну. Тобто, на ситуацію потрібно дивитися глибше – йдеться не про Порошенка, Тимошенко, Зеленського, Гриценка й інших бажаючих бути президентами, а про бажання Москви створити в Україні внутрішній конфлікт в політичних елітах, який, зрештою, породжуватиме нові, ще більші конфлікти. І робиться це з огляду на парламентські вибори, які для Кремля значно важливіші, аніж президентські, враховуючи, що у нас республіка парламентсько-президентська, отже, саме засилля «правильних» депутатів зможе зв’язати по руках і ногах будь-кого з президентів.

У нинішній ситуації особливої ваги набуває позиція Заходу. І однозначно позитивним індикатором, який свідчить про розуміння світовими центрами ухвалення рішень внутрішніх проблем України, є рішучі заяви представників влади Сполучених Штатів Америки про неприпустимість прямого фізичного впливу на перебіг виборчої кампанії з боку радикалів. Не виключено, що відсутність провокацій із застосуванням фізичного насильства під час суботніх акцій у столиці спричинена саме значною увагою, яку приділяє відповідальна частина західного правлячого класу виборам президента в Україні.

Захід своє слово сказав – вибори в Україні мають пройти без вибухонебезпечних сценаріїв, тоді вони будуть визнані. І було б добре, аби це слово почули всі учасники перегонів".

Джерело: Depo.ua

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...

Марення тривають: Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів" і пригрозив "ядеркою"

четвер, 25 квітень 2024, 16:53

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що ризик військових інцидентів на білорусько-українському кордоні досить високий. Про це він висловився під час засідання Всебілоруських народних зборів 25 квітня, передають Патріоти Украї...