"НеНаш": Чому Москва боїться Пашиняна, - Портников

Те, що відбувається у Вірменії, знищує саму путінську модель функціонування влади.

Фото: bbc.com

"Ще напередодні голосування у вірменському парламенті щодо кандидатури нового прем'єр-міністра країни - а на цю посаду було висунуто тільки одну кандидатуру лідера масових протестів Ніколи Пашиняна - здавалося, що голова уряду буде обраний", - пише політолог Віталій Портников для espreso.tv, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"На користь цієї версії свідчила обіцянка більшості з Республіканської партії забезпечити кворум на голосуванні, численні консультації, які провів Пашинян - причому не тільки з представниками різних парламентських фракцій, а й з делегацією російської Державної Думи, що спішно прилетіла до Єревану.

Зрештою, було ясно, що відмова від обрання Пашиняна призведе до загострення ситуації в країні. Чому ж республіканці не просто не проголосували за Пашиняна, але зробили це демонстративно, влаштували кандидату справжню обструкцію із обвинуваченнями в дилетантизм і нездатності управляти країною?

У Єревані називають багато причин, крім найголовнішої - обрання Пашиняна не бажає Кремль. Хоча не стверджую, що про це не здогадуються. Політолог Левон Ширинян в інтерв'ю інтернет-порталу Перший інформаційний зазначив, що республіканцям "погрожують росіяни... Вони - сила, що обслуговує інтереси іноземного капіталу". Однак політолог впевнений, що республіканці "заради власної влади налаштовують чужака проти Вірменії", а я вважаю - як раз навпаки.

Здавалося б, чим Москву не влаштовує Пашинян? Вірменія є геополітично залежною від Росії. Пашинян у своїх виступах підтверджує вірність країни своїм геополітичним зобов'язанням. Що стосується "дрейфу на Захід" - так до нього був схильний і колишній президент Серж Саргсян. Путіну довелося буквально змусити вірменського президента відмовитися від підписання угоди про асоціацію з Європейським союзом. А Саргсян був свій, перевірений політик.

До того ж Пашинян постійно підкреслює відмінність між вірменськими та українськими подіями, стверджує, що в Єревані - не "кольорова революція", намагається всіма силами уникнути небажаних для Росії асоціацій. Але не виходить.

Тому що те, що відбувається у Вірменії, знищує саму путінську модель функціонування влади. Модель, що залишає функцію визначення складу цієї влади за організованим злочинним угрупованням, а "бидлу" залишається просто проголосувати за затвердженим в якійсь елітній сауні сценарієм.

Саме так президентом Росії став Путін - непоказний чиновник, якого вибрала сім'я Єльцина. І саме так повинно відбуватися в країнах, які "дружать" з Росією. Простіше кажучи - в її колоніях. А Вірменію в Москві сприймають саме як колонію.

Україна, в якій усього за рік до виборів ніхто не знає ані імені переможця президентських перегонів, ані складу парламенту - це справжнісінька катастрофа для Кремля і вибух мозку для пересічних росіян. І Вірменія загрожує перетворитися на таку ж катастрофу. Не випадково біля вірменської церкви у Москві люди розповідають один одному новий сумний анекдот з двох фраз "У Росії теж могла б бути така революція. Але де ж взяти стільки вірмен?". Кому таке сподобається?

Саме тому російське керівництво і вимагає від своїх маріонеток у Вірменії не йти ні на які поступки народу. Навіть ціною їхнього власного краху. Навіть ціною дестабілізації у Вірменії. Навіть ціною нової війни на Кавказі. Найголовніше - "бидло", тобто народ, який всіма фібрами своєї чорної чекістської душі ненавидить Володимир Путін, не повинен отримати владу".

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...