"Ніж у спину", або Який сюрприз готують Путіну й ІДІЛ на Близькому Сході

На Близькому Сході зароджується новий військовий союз, який може об'єднати ключові арабські держави проти терористичної загрози ІДІЛ, а також Ірану. Це формування ймовірно називатиметься MESA (Middle East Strategic Alliance) та стане повноцінним аналогом НАТО, повідомляють Патріоти України.

У чому суть?

Міністр закордонних справ Саудівської Аравії Адель Аль-Джубейр заявив, що низка арабських країн веде переговори зі США про нову угоду щодо безпеки для захисту Близького Сходу від "зовнішньої агресії". Йдеться перш за все про союз Саудівської Аравії, Єгипту та Йорданії.

"Мета полягає у тому, щоб досягти домовленостей у сфері безпеки на Близькому Сході, які можуть захистити регіон від зовнішньої агресії й зміцнити відносини між США та країнами регіону", — сказав Аль-Джубейр. Цю заяву він зробив, виступаючи на прес-конференції після закінчення саміту Ради співробітництва країн Перської затоки у столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді.


При цьому ідея об'єднати спільні зусилля для досягнення безпеки зовсім не нова для регіону. Новий Союз може отримати назву "Близькосхідний стратегічний альянс" MESA (Middle East Strategic Alliance).

Хто потенційний противник?

Головна мета нового Союзу — Іран. Шиїтська держава давно впливає на процеси в регіоні. Полем битви між Іраном і Саудівською Аравією вже частково стала Сирія.

"Головна тут загроза — ІДІЛ. Крім того, це Іран, а також союзники із шиїтського світу. Сунітські країни бачать небезпеку для внутрішньої ситуації. З точки зору геополітики, створення військових блоків — передвісник збільшення напруженості у світі. Тому ми бачимо подібні блоки всюди", — розповівміжнародник Андрій Бузаров.

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос також підкреслив, що головна мета Союзу — Іран та ісламісти.

"У цілому уявити аналог НАТО на Близькому Сході можна. Принаймні, в історії є декілька випадків створення таких союзів, але вони завжди підтримувалися із Вашингтона. Зрозуміло проти кого блок буде направлений це Іран та ісламісти", вважає експерт.

Ще одна можлива мета об'єднання Росія. За останній рік президент РФ Володимир Путін спробував налагодити відносини з наслідним принцом Саудівської Аравії Мухаммедом Бен Сальманом Аль Саудом. Арабський колега навіть приїхав у Москву з офіційним візитом напередодні Чемпіонату світу з футболу 2018 року. Тепло привіталися політики і на нещодавньому саміті G-20.

Правда, дружні відносини між ними зовсім не гарантують довгострокову взаємну підтримку. Справа в тому, що Саудівська Аравія є одним із ключових партнерів США на Близькому Сході. Між країнами підписано угоди і договори, які визначають військову співпрацю.

До того ж, нещодавній скандал навколо вбивства саудівського опозиційного журналіста Джамаля Хашоггі, ймовірно, змусить наслідного принца піти на певні поступки США. До того ж, ситуацію проти саудитів активно використовує і Туреччина.

Каменем спотикання між Саудівською Аравією і Росією залишається усе той же Іран. Шиїтська держава стратегічний партнер у регіоні, якому Росія гарантує військовий захист у разі нападу з боку США. Складнощів Росії тут додає й участь у Сирійському конфлікті, а також можлива підтримка терористичних організацій, перш за все ІДІЛ.

Не виключено, що в якийсь момент бойовики ІДІЛ можуть успішно організовувати теракти і на території Йорданії або Саудівської Аравії. А Іран ризикне влаштувати велику військову операцію.

Чи є майбутнє у нового Альянсу?

Історично арабський світ у більшості поділений за релігійною ознакою. Так, приблизно 90% сповідують іслам суніти. Сучасна Мекка сунізму в світі Саудівська Аравія. Саме ця країна фактично на державному рівні є головним фарватером ісламу в світі.

Серед великих близькосхідних сунітських країн можна виділити Єгипет, Йорданію, Катар, Ємен, ОАЕ (Об'єднані Арабські Емірати), Бахрейн, Кувейт, Оман. Сила цих держав, правда, прямо пропорційна вартості нафти.

Саме вони суттєво впливають на економіку світу. Правда, у військовому плані держави досить вразливі. Можливо, спільні військові структури допоможуть уникнути агресії із боку як Ірану, так і ІДІЛ із Росією.

Ігор Семиволос у коментарі підкреслив, що ідея створити аналог НАТО на Сході — реальна. Хоча, як показує практика, через складні відносини держави можуть дуже швидко посваритися. Адже у кожного з політичних гравців є занадто багато протиріч.

"Оскільки кожна з країн має власні інтереси, не дуже вірю, що така ініціатива може бути сталою. Оголосять, можливо створять, але цей альянс навряд працюватиме довго. Це ситуативне об'єднання, пов'язане з Іранською загрозою та ісламістами", вважає Семиволос.

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...