Нові санкції США можуть вдарити по мореплавству РФ, але Німеччина і Франція гальмують процес

Німеччина і Франція не полишають надій умовити Путіна повернути українських моряків і кораблі.

США можуть надати Україні летальну зброю через кризу в Керченській протоці Заяви про надання США Україні протикорабельної зброї і посилення санкцій у зв’язку з кризою в Керченській протоці – гарний сигнал. Але поки Німеччина і Франція не полишають надій умовити Путіна повернути українських моряків і кораблі, пише 24 Канал, передають Патріоти України.

Таку думку 24 каналу висловив директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

Як зауважує експерт, якщо таке рішення ухвалено США, то, швидше за все, буде реалізоване. Втім, за словами Семиволоса, для вирішення кризи в Керченській протоці потрібна рішуча дія всіх учасників антипутінської або проукраїнської коаліції, щоб показати президенту РФ, що це не іграшки.

"Наразі Німеччина і Франція не полишають надій умовити Путіна повернути українських моряків і кораблі. Відбулася телефонна розмова Макрона і Путіна. Після того, як стане очевидним, що ці спроби ні до чого не призвели, тоді може бути чітка і зрозуміла реакція Заходу, яка серйозно вдарить не просто по Путіну, а по російському мореплавству. Ці дії повинні мати дзеркальне відображення агресії Росії в Керченській протоці. Це повинно бути болючим," – наголошує Ігор Семиволос.

З іншого боку, зауважує експерт, Путін дуже тішиться так званим суверенітетом Росії – що Москва може приймати будь-яке рішення, незважаючи на думку інших країн. І в цьому проблема. Кремль зробить усе можливе, щоб рішення про звільнення моряків, коли воно буде, було повністю суверенним. Тобто без впливу інших. І це ускладнює процес вирішення будь-яких питань з РФ. Тиск, наголошує Ігор Семиволос, породжує в Путіна бажання робити всупереч. Важко зрозуміти, що переважить для Путіна: очікування нових санкцій і надання Україна летальної зброї чи вирішення всіх питань самостійно.

"Якби росіяни впродовж тижня повернули Україні захоплені судна і моряків, то тоді це був би шлях меншого спротиву. Але Кремль пішов у всі тяжкі, відповідно, вирішення питання затягується. Але введення таких санкцій проти Росії, як блокування доступу російських суден до європейських портів, а також можливість відключення від міжнародної платіжної системи SWIFT, – поки розмови, міркування вголос. Швидше за все, на думку тих же американців, це не на часі. До того ж, такі санкції будуть ефективними тоді, коли їх підтримають в ЄС. Без них вони суттєво втрачають силу,"– переконаний Ігор Семиволос.

Екс-посол США в Україні, директор Атлантичної ради Джон Гербст заявив, що США можуть надати Україні зброю і ввести нові санкції проти Росії протягом двох-трьох місяців. За його словами, через 2-3 місяці ми побачимо, що США нададуть зброю Києву і оголосять про нові санкції проти Росії у зв'язку з агресією в районі Керченської протоки. Крім санкцій, це буде військова допомога Україні.

Що сталося в Керченській протоці? 25 листопада у Керченській протоці російський прикордонний корабель протаранив рейдовий буксир українських військових. 2 українських військових малих броньованих артилерійських катери та рейдовий буксир переходили планово та відповідно до міжнародних норм з порту Одеси до порту в Маріуполі.

Проте в Росії заявили, що українські військові кораблі нібито неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря РФ і продовжили рух до Керченської протоки. Група українських кораблів продовжила свій шлях до Маріуполя. Проте під час виходу з Керченської протоки російські прикордонні судна відкрили вогонь по українських кораблях, внаслідок чого 6 українських військових моряків зазнали поранень. Також Росія захопила 2 українських судна та взяла в полон 24 українських моряків, яких згодом заарештували в окупованому Криму та вивезли до московських СІЗО.

Після цього Україна ввела у 10-ти областях воєнний стан до 26 грудня. Окрім того, 30 листопада Україна заборонила в’їзд на свою територію чоловікам-громадянам Росії у віці 16-60 років.

Росія також вже кілька місяців блокує в Азовському морі іноземні судна, що прямували до українських портів. Через це українська економіка зазнає чималих збитків.

Джерело: 24 канал

Грабуть все: З Донеччини окупанти вивозять промислове обладнання під виглядом металобрухту

середа, 17 квітень 2024, 0:55

За даними національного спротиву, російські загарбники під виглядом металобрухту вивозять з окупованих територій Донецької області у Росію обладнання промислових підприємств, передають Патріоти України. Дослівно: "Чергова хвиля аудиту промислових підпр...

Президент Казахстану втер носа Путіну в ситуації з рекордним паводком

вівторок, 16 квітень 2024, 23:28

Глава Казахстану Касим-Жомарт Токаєв прибув з робочою поїздкою у Північно-Казахстанську область. Він здійснив обліт Кизилжарського району, околиць Петропавловська та Сергіївського водохранилища – територій, які потерпають від весняної повені. Натомість...