"Новий Верховний суд - перший чесний в Україні", - Венеціанська комісія

Президент Венеціанської комісії підкреслив, що процес реформування судової системи в Україні почався насамперед завдяки підтримці громадян.

Джанні Букіккіо. Фото:УНІАН

Новий Верховний суд стане першим чесним найвищим судовим органом в Україні. Про це заявив президент Венеціанської комісії Джанні Букіккіо під час виступу на заході з нагоди початку роботи нового Верховного суду України, повідомляють Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

"Новий Верховний суд починає працювати і це буде перший Верховний суд незалежної України, який буде чесним. Раніше нормальна робота суду була перервана під час громадянської війни владою більшовиків. У 90-х були спроби знову відновити роботу Верховного суду, але він став жертвою корупції і політичних амбіцій. Втретє, думаю, нам все вдасться", - сказав Букіккіо.

Звертаючись до суддів Верховного суду, він зауважив, що народ України "стежить за ними і буде знати, коли вони повернуться до невідповідної практики".

Президент Венеціанської комісії підкреслив, що процес реформування судової системи в Україні почався насамперед завдяки підтримці громадян. За його словами, українці під час Євромайдану підтвердили намір позбутися корупції в судочинстві.

"Цей процес почався, перш за все, тому, що його підтримували громадяни України, а не експерти і політики. Під час Євромайдану, де українці підтвердили свою спробу жити гідно в гуманному суспільстві і позбутися від корумпованої системи, яка заважала пройти цей шлях. Не є простим збігом, що Євромайдан названий Революцією Гідності - ми говоримо про захист такого суспільства, коли відносини громадянина і держави спираються на відкриту судову систему, на те, що всі рівні перед законом. Крім того, ми говоримо про захист, яку судді повинні забезпечити простим людям. Без наполегливої роботи ми не можемо забезпечити правильне судочинство в Україні і справедливий устрій", - сказав він.

Букіккіо уточнив, що Венеціанська комісія разом з Радою Європи підтримувала процес реформування судової системи в Україні, оскільки переслідує загальну мету - забезпечити систему, яка б відповідала міжнародним стандартам: "Це не було простим завданням, адже європейські стандарти розроблені для нормальної ситуації, коли судді працюють незалежно і чесно.

Ця реформа повинна привести судову систему у відповідність з європейськими стандартами без їх порушення. Поки ми домагалися успіху в цьому напрямку. У тісній з українською владою співпраці ми проводимо справжні реформи, які відповідали європейським стандартам.

Відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії ми змогли добитися такої відповідності і внести зміни до кількох законів, які уможливили як реформування судової системи України, так і прокуратури. Ми говоримо про ці процеси як визнання правильної конституційної ролі суддів, яка була раніше забрана у Верховного суду спеціалізованими судами. Це було розкритиковано Венеціанською комісією. Зараз всі три рівні судової системи будуть працювати на благо громадян України".

Джанні Букіккіо також зауважив, що антикорупційний суд обов'язково повинен бути інтегрований в судову систему України. До того ж, він наполіг на необхідності реформувати і суди нижчих інстанцій, "з якими будуть контактувати громадяни".

Відпрацювали точно: Нацгвардія знищила російську станцію РЕБ на Запорізькому напрямку

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:27

Бійці Національної гвардії знищили російську станцію радіоелектронної боротьби на Запорізькому напрямку, передають Патріоти України. "На Запорізькому напрямку в результаті вогневого ураження російські загарбники втратили чергову станцію радіоелектронн...

Дуже бояться: Росіяни почали встановлювати протидронові сітки навколо своїх НПЗ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:56

Російська нафтовидобувна компанія "Башнефть" встановила сітки проти безпілотників, щоб захистити ключові об'єкти на своїх НПЗ від можливого нападу з боку України. Про це заявив глава республіки Башкортостан (РФ), пише Reuters, передають Патріоти Украї...