"Об'єктивна реальність": Портников пояснив, чому ЄС остерігається посилювати санкції проти РФ

"Може здатися, що він не відповідає тому рівню небезпеки, який сьогодні очевидний для кожного, хто стежить за політикою Росії щодо цивілізованого світу. Але він є таким, якою є Європа", - пише у своєму блозі політолог Віталій Портников, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"В ЄС є група країн, впевнених, що на кожну агресивну дію Москви потрібно відповідати новими санкціями, підвищувати рівень реакції, показувати Путіну, що він не залишиться безкарним. Але позиції цих країн послаблені процесом виходу Великої Британії з ЄС і конфліктом Польщі з Єврокомісією. Балтійські країни самі по собі можуть не так вже й багато.

І є група країн, які дуже хотіли б скасування санкцій проти путінського режиму. Позиція цих держав значно посилилася після формування нового уряду Італії, до якого увійшли і відверті прихильники Путіна. Саме після цього тріумфу популістів у Римі заговорили про необхідність повноцінної дискусії про доцільність санкційної політики.

Між цими двома полюсами - країни, які, по суті, дотримуються нейтралітету як до нових жорстких дій, так і до можливості відмови від санкцій. Саме ці країни вважають, що потрібно зберігати статус-кво. Нові санкції не запроваджувати, щоб не загострювати ситуацію і не ставити під загрозу інтереси власного бізнесу. Але і старих санкцій не скасовувати, щоб не створювати ілюзії, що ЄС капітулює перед Кремлем і готовий погодитися з його політикою.

Головну роль у цій групі відіграють "гранди" ЄС, Німеччина і Франція, які до того ж намагаються домогтися деескалації ситуації у Керченській протоці, здійснюють для цього дипломатичні зусилля на зразок запуску переговорів у "нормандському форматі" і побоюються, що нові санкції завадять їхнім спробам.

Тому європейський консенсус склався саме навколо позиції цієї групи країн. Свою роль, звичайно, зіграла їхня вага у Євросоюзі і об'єктивна реальність - керченська криза. Саме тому італійці не наполягали на дискусії щодо доцільності санкційної політики, бо після чергових агресивних дій Кремля така дискусія була б не на користь його захисників.

Зрозуміло, що Україні хотілося б більшого - посилення санкцій проти агресора. Але і Росії хотілося б більшого - скасування санкцій за допомогою своїх прихильників у ЄС.

Об'єктивна реальність, однак, є такою, що складається тенденція на користь не просто продовження, а можливого посилювання санкційної політики у майбутньому. Тому що європейський консенсус базується на розрахунку, що Росія оцінить примирливий жест із не посиленням санкцій і проявить розсудливість.

Однак це - помилковий розрахунок. У Москві будуть сприймати продовження санкцій як ворожу дію, а те, що їх не посилили, навіть не помітять. І ніякої розсудливості не проявлять. І ніякої деескалації не буде. Росія змусить європейців реагувати жорсткіше - навіть якщо вони цього і не хочуть".

Джерело: Еспресо.ТV

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...