Олігарх на карту поставив усе: Чи врятують Зеленський із УКРОПом Коломойського, - ЗМІ

Ігоря Коломойського називають одним із головних постраждалих у середовищі олігархів за час президентства Петра Порошенка. У результаті взаємної нелюбові двох політиків один до одного Коломойський змушений був покинути Україну і зараз влаштувався в Ізраїлі

Портрет Коломойського, автор Владислав Шерешевський

На майбутній рік у олігарха далекосяжні плани. Адже має намір не просто вплинути на перебіг президентських виборів, а й завести в парламент безліч підконтрольних йому депутатів, зазначають Патріоти України. Із цією метою він збирається використовувати одразу кілька колон. На кого розраховує олігарх-ізгой, пише журналіст Юлія Забеліна.

Після втрати Приватбанку, провальних лондонських судів і перманентних проблем із нинішньою владою в Україні - особливо з президентською вертикаллю - ситуація у Ігоря Коломойського - не дуже. Більш того, йому навіть довелося покинути Швейцарію і переїхати до Ізраїлю. У наступному році - році президентських і парламентських виборів у Ігоря Валерійовича - останній шанс повернути колишню велич. Тому, як ніколи, важливо зробити правильні політичні ставки.

Позиція №1 Коломойського

Перша, і мабуть, найголовніша позиція зараз - шоумен Володимир Зеленський. І хоча він ще офіційно не заявив про своє висунення в президенти, його кандидатура бере участь у всіх соціологічних опитуваннях, де набирає в середньому в районі 10% підтримки, і має всі шанси вийти в другий тур виборів і сплутати карти усім нинішнім топ-учасникам президентських перегонів.

Хоча як розповідають наближені до Зеленського, останній насправді не горить бажанням брати участь у виборах президента. Мовляв, відповідальності і репутаційних втрат багато, а ефект не дуже-то й видно.

"За останній час у них було кілька зустрічей із Коломойським, де ті обговорювали можливості його походу у велику політику. І сам Зеленський, і його команда "Кварталу" були проти такої участі", - говорить співрозмовник із оточення Зеленського. А ось щодо парламентських виборів інтереси Зеленського і Коломойського збігаються. Партія "Слуга народу" була зареєстрована в Мін'юсті ще в минулому році, і також мала непогані соціологічні показники, що дозволяють їй впевнено зайти у Верховну Раду.

Варто зазначити, що керує партією Іван Баканов, давній партнер Зеленського по бізнесу і керівник ТОВ "Квартал 95". Його ж називали і формальним керівником штабу Зеленського, однак за інформацією "Апострофа" зараз помітну роль у так званому штабі Зеленського відіграє юрист Андрій Богдан, більше відомий як адвокат бізнесмена Геннадія Корбана, і близький до Коломойського. "Він більше спеціалізується по Дніпру, де у Зеленського дуже хороші зараз показники. Він там навіть випереджає Тимошенко, але він і в цілому там досить впливова фігура", - говорить співрозмовник.

Сам Коломойський в своєму недавньому інтерв'ю журналістці Соні Кошкіній, яке було зроблено в Ізраїлі, кілька разів згадав про те, що не проти, щоб Зеленський став президентом. І хоча в політичних колах зараз поповзли чутки про те, що Зеленський нібито зустрічається і з іншими олігархами щодо можливої підтримки, людина з його оточення говорить не під запис, що це зроблено виключно для того, щоб зменшити публічний зв'язок олігарха і шоумена. "Але насправді Зеленський в плані політики абсолютно не самостійна від Коломойського фігура. Смішно дивитися, як деякі намагаються проштовхнути таку ідею", - говорить "Апострофу" член команди опального олігарха.

З огляду на потужний електорально мобілізуючий ресурс у вигляді шоу "Вечірній квартал" і серіалу "Слуга народу", в якому Зеленський грає президента, а також борди по всій країні з написом: "Президент - слуга народу", які, до слова, на ура сприймаються виборцями, ця політична ставка вже зараз перетворюється в золоту акцію Коломойського для майбутніх виборів.

УКРОП і розкол

Ще одна ставка Коломойського, але не настільки впливова - політична партія УКРОП. І хоча зараз згідно з опитуваннями партія набирає 2-3% підтримки, вона є рушійною силою для висунення в президенти партійця, власника курорту "Буковель" та партнера Коломойського нардепа Олександра Шевченко. Він за останні місяці переміг практично у всіх областях України в так званих президентських праймеріз партії. Крім того, нардеп регулярно "світиться" в роликах, випусках новин і ток-шоу на телеканалі "1+1", що належить Коломойському.

Похід у президенти Шевченка може підвищити впізнаваність партії УКРОП для майбутніх парламентських виборів. Утім, саму політсилу стрясали внутрішні конфлікти, починаючи з 2016 року, коли Коломойський фактично усунув Геннадія Корбана з посади голови політради партії, що той сприйняв дуже болісно. Тоді всередині партії фактично відбувся поділ на дві групи: Коломойський, Шевченко, який орієнтується на нього, і член політради Ігор Палиця по одну сторону, і дніпровський мер Борис Філатов і бізнесмен Геннадій Корбан - по іншу. Цей конфлікт у результаті вилився в кілька публічних сварок, наприклад, з організацією праймеріз у Дніпрі, коли з офіційної сторінки партії в Facebook було заявлено про зрив процесу зі сторони влади і про неможливість знайти приміщення в Дніпрі. У свою чергу Філатов прокоментував, що партія могла б звернутися і до нього по допомогу. У результаті праймеріз пройшли в побудованому Коломойським і його бізнес-партнер Геннадієм Боголюбовим культурному центрі "Менора".

Також пішли чутки про те, що Порошенко хоче бачити главою свого штабу в Дніпрі під президентські вибори саме Бориса Філатова. Показовий випадок стався за кілька днів до прийняття бюджету, коли завдяки Петру Порошенку в головний фіндокумент країни на 2019 рік дописали рядок стосовно будівництва нового аеропорту в Дніпрі.

"Для Бориса Філатова це просто пігулка перед виборами. Він хотів реконструкцію Дніпра, тобто вже існуючого аеропорту, але тоді б це вийшла інвестиція в бізнес Ігоря Коломойського - там його земля, а з огляду на їх взаємну любов один одного, це було неможливо", - сказав джерело, знайомий із ситуацією.

Тому був знайдений компромісний варіант, хоча в команді мера Дніпра розуміють, що з виділеними на цей об'єкт 200 мільйонами гривень щось зробити неможливо. Цей хід - це не тільки демонстрація лояльності, а й свого роду демонстрація Коломойському здатності Банкової домовлятися з людьми з його колись згуртованої команди.

Водночас один зі співрозмовників, знайомих із ситуацією в партії, говорить про те, що у відносинах колись найближчих бізнес-партнерів спостерігається певне потепління.

"У партії зараз два фланги. Коломойський знає, що вони зрадники - так, але вони можуть бути йому корисними, і він це розуміє. Коломойському потрібно зараз згуртувати партію, а вони в свою чергу розповідають йому, що мовляв, ми, а особливо Філатов, підтримуємо Порошенка, а перед другим туром його кинемо", - розповідає співрозмовник "Апострофа".

Видання намагалося зв'язатися з Філатовим і Корбаном, проте отримати коментар не вдалося. Останній, за інформацією "Апострофа" зараз перебуває в Ізраїлі, де вже досить давно проводить час і Коломойський.

Раніше в Ізраїль до Коломойського приїжджали інші його близькі соратники - Боголюбов і Палиця, про що він сам розповів у вже згаданому інтерв'ю.

Політичний експерт Кирило Сазонов впевнений, що проти президента якраз-таки і виступлять Корбан і Коломойський. "Філатова цілком влаштовує посада градоначальника, у нього великі плани і є команда, а Коломойський президента недолюблює, Корбану любити Петра Олексійовича теж абсолютно нема за що, так що вони будуть грати удвох у команді, спільний ворог об'єднує, так що і вони, і УКРОП будуть грати проти Порошенка", - коментує він "Апострофу".

Ще один ймовірний варіант, який обговорюють у зв'язку з партією УКРОП і майбутніми виборами - про те, що "укропівці" можуть влитися в майбутню партію Зеленського. Однак офіційно в партії це спростовують. "УКРОП до партії "Слуга народу" ніякого відношення не має і не буде мати", - прокоментував "Апострофу" Олександр Шевченко.

Олександр Шевченко

Не приховує симпатій Ігор Коломойський і до нинішнього фаворита президентської гонки - голови партії "Батьківщина" Юлії Тимошенко, і навіть заявляє, що якщо б у другий тур вийшли Тимошенко і Зеленський - перша здобула б перемогу. "У нас немає предмету особливого з Тимошенко, нам все і так зрозуміло", - сказав Коломойський в згаданому вище інтерв'ю.

"Він веде переговори з усіма, хто проти Петра. Йому головне, щоб переміг не він, і Коломойський зробить все від нього залежне", - говорить один із наближених до нього людей, додаючи, що до Коломойського недавно приїжджав на переговори до Ізраїлю також нардеп від "Самопомочі" Семен Семенченко. Втім, отримати коментар Семенченка "Апострофу" не вдалося.

Про всеїдність у зв'язках Коломойського свідчать і переговори з близьким до голови МВС Арсена Авакова Іллею Ківою, з яким у олігарха також було кілька зустрічей в Ізраїлі. Не варто забувати і про групу депутатів, близьких до Коломойського, яка також може потрапити в наступну ВРУ - йдеться про частину депутатської групи "Відродження", наприклад, депутата Євгена Геллера. Подейкують і про стрімке потепління відносин із головою МВС Арсеном Аваковим.

Таким чином, перед майбутніми виборами олігарх буде намагатися застовпити якомога більшу кількість лояльних до себе політиків. І зробити все для того, щоб Порошенко не зумів перемогти на майбутніх президентських виборах.

Джерело: Апостроф

"Ми зараз орієнтовно майже 7 тисяч танків знищили": Черник пояснив, скільки ще Путін може вести війну проти України і де візьме на це кошти

четвер, 28 березень 2024, 17:47

Росія має таку кількість бронетехніки, завдяки якій може воювати проти Україні ще щонайменше два роки. Водночас дуже великий людський ресурс, який Москва може озброїти найпростішою зброєю, дозволить країні-агресорці й далі закидувати фронт великими піх...

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...