Оце так: Білоруська православна церква заборонила молитися своїм прихожанам у храмах Православної церкви України

Православні віряни Білорусі не мають права брати участі в служіннях новоствореної Православної церкви України. Про це заявив офіційний представник Білоруської православної церкви (БПЦ) Сергій Лєпін, повідомляють Патріоти України.

Отець Сергій сказав, що білоруські православні "не можуть брати участі" в богослужіннях ПЦУ. Більше того, він наголосив, що БПЦ ставиться до утворення Православної церкви України так само, як і Російська православна церква.

Як до певних зовнішніх подій, які не мають відношення безпосередньо до життя канонічної Православної церкви, — додав Лєпін.

Крім того, керівництво БПЦ не надсилало вітання новообраному предстоятелю Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.

На питання, які контакти БПЦ підтримуватиме із новоствореною Православною церквою України, Лєпін різко відповів, що це будуть "добросусідські контакти".

Які контакти? Звичайні добросусідські контакти. Ми не шукаємо війни, ворожнечі. Ми друзі для всіх. Дружба дружбою, але певні питання все ж окремо. Ні про які канонічні, літургійні відносини мова не йде. Вони навіть неможливі з цією церквою, – відповів офіційний представник Білоруської православної церкви.

До слова, Білоруська православна церква закликала патріарха Константинопольського Варфоломія "переосмислити" процес надання Україні Томосу. Глава БПЦ митрополит Мінський і Заславський Павло заявив, що наразі церква призупинить служіння з єпископатом Константинопольським.

За словами отця Лєпіна, "контакти можливі тільки в загальногромадянській перспективі". Це означає, що ми не належимо до них як до церкви-сестри. А ми ставимося до них як до представників, мабуть, іншої конфесії. Так само, як і католиків, уніатів або як до будь-яких розкольників, — сказав Лєпін.

Більше того, Сергій Лєпін сказав, що БПЦ має канонічні і літургійні відносини тільки з Українською православною церквою Московського патріархату.

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...