Оце так: Стало відомо, чому Україна не зможе купити у США системи ППО

Україна навряд чи зможе купити у США системи протиповітряної оборони MIM-104 Patriot, оскільки їх ціна перевищує весь оборонний бюджет України на рік. Про це розповів директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець, зазначивши, що слова посла Валерія Чалого про домовленості щодо зброї зрозуміли не зовсім правильно, повідомляють Патріоти України.

"Йшлося про те, що є кілька напрямків можливої співпраці України та США. Але немає чіткого твердження, що ми подали заявку на покупку Patriot у американців", - відзначає експерт.

За його словами, що ж стосується озвученої ціни в 750 млн доларів за комплекс, то вона теж не зовсім вірна. "Ціна комплексу формується в кожному випадку індивідуально з урахуванням великої кількості складових. Так, наприклад, Польща заплатила за п'ять-сім дивізіонів такого ППО 4,7 млрд доларів. При цьому враховувалося те, що поляки виявили бажання взяти участь в розробці окремих компонентів цих систем і в їх модернізації. Якщо ж відкинути умови, на яких Польща купила Patriot, то вартість одного дивізіону з певною кількістю необхідних ракет, а також радіолокаційної системою досягне одного млрд доларів. А три таких дивізіони, про покупку яких говорять, потягнуть уже на 3 млрд доларів, що перевищує весь оборонний бюджет України, що становить 86 млрд гривень", - пояснює Згурець.

"Тому я думаю, що прямі закупівлі Patriot з бюджету просто неможливі. Якщо вони і відбудуться, то будуть розтягнуті в часі з використанням різних програм", - додав він.

Джерело: Факты

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...