"Пальці віялом" РПЦ розставляти більше не буде": Порошенко звернувся до українців

Віруючі самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме.
Петро Порошенко. Фото: прес-служба президента України.

Автокефальна Православна Церква України не буде державною, держава лише гарантує конституційне право свободи віросповідання. Про це 1 грудня заявив президент України Петро Порошенко у своєму зверненні до 27-ї річниці референдуму за Незалежність України, передають Патріоти України.

Він зазначив, що РПЦ – "невід’ємна частина політичної системи РФ". "Кремль не приховує, що розглядає її як один із головних інструментів для впливу на Україну. ... Томос про автокефалію – це ще один Акт проголошення незалежності України. У нас постане своя незалежна ні від кого церква, яка буде визнана світовим православ’ям. Рішення про надання автокефалії УПЦ - ухвалено. Томос, грамоту, яка це підтверджує - написано. Об’єднавчий собор – призначено, і він обере предстоятеля, який поїде до Стамбулу й отримає Томос із рук Його Всесвятості Варфоломія", - заявив Порошенко.

"Віруючі самі обиратимуть, до якої церкви їм ходити, ніхто нікого ні до чого силою не спонукатиме. Держава гарантує конституційне право свободи віросповідання, в тому числі і тим, хто захоче залишитися в єдності з російською церквою. Але "пальці віялом" Московський Патріархат тут розставляти більше не буде, як і клеймити, хто у нас канонічний, а хто - безблагодатний", - додав глава держави.

Три "Урали" важкопоранених окупантів вивезли в бік Новоазовська: Спливли деталі "бавовни" в Маріуполі

вівторок, 23 квітень 2024, 10:59

Радник міського голови Маріуполя Петро Андрющенко повідомив, що ввечері в понеділок, 22 квітня, у лівобережному районі міста Сили оборони завдали удару по великому розташуванню окупантів. Про це він розповів в етері "Еспресо", передають Патріоти Украї...

"Бамблять" своїх: Російська авіація скинула ракету X59 на Бєлгородську область

вівторок, 23 квітень 2024, 10:53

У Бєлгородській області Росії біля села Красне в полі виявили ракету X59, передають Патріоти України з посиланням на ASTRA. Деталі: За інформацією російських журналістів, ракета "нештатно" зійшла за 92 км від кордону з Україною. Її знайшли 19 квітня....