Перша в світі конституція: У мережі показали конституцію Пилипа Орлика (фото)

Конституція Пилипа Орлика - договір гетьмана Війська Запорозького зі старшиною і козацтвом, документ, який визначав права і обов'язки всіх членів Війська.

Конституція Пилипа Орлика. Фото з Twitter History Ukraine

З нагоди Дня Констутиції в мережі показали розроблену ще в 1710 році в Україні Конституцію Пилипа Орлика. Фото документа опублікували у Twitter History Ukraine, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

"Конституція Пилипа Орлика — перша конституція у світі, конституції в Європі та США з'явилися лише 70 років потому", — прокоментували там фото документа.

Конституція Пилипа Орлика — договір гетьмана Війська Запорізького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська (від старшини та козацтва конституцію Орлика підписав кошовий отаман Кость Гордієнко), який визначав права і обов'язки усіх членів Війська. Документ був укладений у 1710 року, затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний він латиною і староукраїнською, складається з преамбули та 16 статей. Вважається пам'яткою української політико-філософської та правової думки. За оцінкою українських істориків, це одна з перших європейських конституцій нового часу. Силу ця конституція не набула, бо була написана в умовах вигнання.

Нагадаємо, сьогодні, 28 червня, в Україні відзначається День Конституції. 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла Конституцію України — першу Конституцію незалежної української держави. Депутати працювали над проектом, залишаючись у сесійній залі всю ніч з 27 на 28 червня. Парламентарії врахували зауваження президента України, а також підтримали всі спірні статті проекту — про державні символи України, про державну українську мову, про право приватної власності.

"За службу в "Азові": У Росії до 18 років колонії засудили полоненого українця

субота, 4 травень 2024, 20:29

У Ростові-на-Дону, що у РФ, Південний окружний військовий суд засудив до 18 років колонії суворого режиму полоненого українця Владислава Плахотника. Там його звинуватили у службі в українському батальйоні "Азов", який в Росії назвали терористичним. Про...

"Відчай державної машини й пропаганди": У МЗС України росіянам пояснили, у чому різниця між ордером на арешт Путіна і "розшуком" Зеленського

субота, 4 травень 2024, 19:43

Оголошення президента України Володимира Зеленського в розшук міністерством внутрішніх справ РФ є "нікчемним". Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, яку 4 березня поширила пресслужба відомства, передають Патріоти України. "Росі...