"Північний потік-2": Експерти назвали тих, хто в ЄС підтримує Кремль

Будівництво "Північного потоку-2" планують почати в 2018 році і завершити його до кінця 2019 року.

Ілюстрація: ru.sputnik-news.ee

Проект російського газопроводу в обхід України "Північний потік-2" (Nord Stream 2) заручився підтримкою найбільших нафтогазових компаній Європи. Якщо проект буде реалізований, ЄС потрапить у повну залежність від Росії. Експерт Українського інституту майбутнього Ілля Куса в ефірі програми "Західний погляд" на ObozTV розповів, хто може підтримати проект, проти якого активно виступає Україна, повідомляють Патріоти України.

"У будівництві "Північного потоку-2" присутній політичний фактор, це не просто бізнес-проект... Росії це буде допомагати зберігати свій вплив на Європу в газовій сфері... "Північний потік-2" може драматичним чином змінити ситуацію в центральній Європі, оскільки вона стане повністю залежною від Росії в постачанні газу", - вважає Куса.

Експерт зазначив, що Німеччина все більше відмовляється від використання вугілля на користь природного газу, що вигідно Росії. Також, на його думку, Данія і Норвегія можуть підтримати реалізацію "Північного потоку-2".

"Ми бачимо, які п'ять основних компаній в Європі фінансують цей проект - ENGIE (Франція), OMV (Австрія), Royal Dutch Shell (Великобританія, Нідерланди), Uniper і Wintershall (обидві - Німеччина). Ці компанії зацікавлені в отриманні прибутку, і Україна може залишитися без роботи", - прогнозує він. Куса також додав, що можливе будівництво Росією "Південного потоку" через Чорне море обернеться для України великими збитками через те, що вона втратить статус транзитера газу.

Посол повідомила, як швидко США передадуть допомогу Україні після голосування в Конгресі

субота, 20 квітень 2024, 12:22

США за короткий період можуть перейти до постачання Україні озброєнь після ухвалення відповідного закону в Конгресі. Про це заявила посол України в США Оксана Маркарова в ефірі національного телемарафону, передають Патріоти України. «Від моменту підпи...

"Скажу вам, локально, що бачу": Військовий прокоментував заяви про контрнаступ ЗСУ у 2025 році

субота, 20 квітень 2024, 11:30

Військовослужбовець Євген Ієвлєв, який зараз перебуває на Горлівському напрямку, закликає до стриманості у заявах про можливий контрнаступ Збройних сил України 2025 року. Про це він сказав в ефірі "Еспресо", передають Патріоти України. "Я вважаю, що...