Поближче до влади: Коломойський готується стати "сірим кардиналом" політичної партії

Олігарх може отримати першу офіційну посаду в партії УКРОП.

Ігор Коломойський. Фото:fakty.ictv.uaЕкс-глава Дніпропетровської облдержадміністрації, олігарх Ігор Коломойський може отримати першу офіційну посаду в партії "Українське об'єднання патріотів" (УКРОП), яку з ним пов'язують. Як пише Страна з посиланням на джерела в партії, на найближчому партз'їзду політсили, наміченому на 25 листопада, олігарха Ігоря Коломойського висунуть на посаду керівника комісії партійного контролю (КПК), інформують Патріоти України.

За словами співрозмовника видання, КПК - "це вищий партійний суд і караючий меч, підзвітний тільки з'їзду, а її глава - такий собі сірий кардинал".

"Оперативне керівництво партією буде здійснювати глава партії, якого оберуть уже в новому році. Але у комісії партійного контролю є право вето. Виключати з партії зможе тільки первинний осередок, або комісія партійного контролю. Саме комісія партійного контролю єдина має право трактувати статут і програму.

Стежить, щоб всі дотримувалися обидвох документів. Комісія має право скасовувати рішення будь-яких партійних органів і керівників, в тому числі, голови партії. І таким чином впливає на формування партійної позиції. Якщо говорити мовою корпоративного управління, то це аналог голови наглядової ради" , - розповідає джерело в партії.

Серед конкурентів Коломойського в боротьбі за посаду - позафракційні нардепи Віталій Купрій і Віктор Шевченко, а також голова Донецької обласної парторганізації Роман Свитан.

Купрій в коментарі виданню заявив, що балотуватися на посаду глави КПК у нього в планах немає.

"Ігор Валерійович, це найкраща кандидатура на цю посаду, я вважаю. На його користь однозначно говорить авторитет. Ми всі також пам'ятаємо рішення, які приймалися ним у важкий час і зараз по справедливості. І це головний аргумент", - говорить Купрій.

Нардеп пояснив, що комісія партконтролю, функції якої - розбирати внутрішньопартійні суперечки, буде складатися з представників кожної облорганізації".

Рішення будуть прийматися колективно. Але голова комісії буде організовувати її роботу, призначати перевірки за певними заявами. Це досить впливова посада", - пояснив Купрій.

Також він не виключив, що Коломойського можуть вибрати навіть при його відсутності.

Відповідаючи на питання журналіста, чи потрібна присутність кандидатів на з'їзді, Купрій відповів: "Я не пам'ятаю, щоб потрібно було якісь промови говорити, захищаючи свою кандидатуру. Думаю, можна вибирати без оглядки на присутність".

Таким чином, якщо Коломойського затвердять на з'їзді, він стане останньою інстанцією в будь-яких суперечках, важливі з яких на поточному порядку денному - розбіжність між екс-головою партії Геннадієм Корбаном і чинним керівництвом партії, близьким до Ігоря Валерійовича.

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...