Поки в Кремлі дивляться "мультики про зброю": У Пентагоні зацікавилися безпілотними літаючими танкерами

Літак-заправник KC-Z передбачається спроектувати із застосуванням технологій малопомітності.

Вид на заправну штангу літака-заправника KC-135. Фото: U.S. Air Force.

Командування ВПС США в 2020 фінансовому році має намір оголосити тендер на розробку демонстратора підвісного контейнера з заправною штангою для безпілотних літальних апаратів. Як пише The War Zone, напрацювання, отримані за підсумками проекту, планується використовувати в проекті перспективного літака-заправника KC-Z, передають Патріоти України.

За словами заступника міністра ВПС США по закупкам і технологіям Уілла Роупера, літаючі танкери проекту KC-Z, імовірно, будуть безпілотними. Опрацювання вимог до перспективних літаків-заправників KC-Z, виробництво яких планується почати не раніше 2027 року ведеться американськими військовими з 2015 року. Перші попередні вимоги, які планується пред'явити до літака, були розкриті в 2016 році. Передбачається, що новий літаючий танкер буде діяти в умовах помірної протидії супротивника. Літак буде виконувати польоти на відстані 400-800 кілометрів від безпосередньої загрози, але в зоні дії радарів і авіації противника.

KC-Z передбачається спроектувати із застосуванням технологій малопомітності. Літак-заправник буде здатний на укорочені зліт і посадку. Завдяки цьому танкер можна буде використовувати зі злітно-посадкових смуг довжиною вдвічі менша від тієї, що необхідна для сучасних літаків-заправників KC-10 Extender і KC-135. Про можливість розробки безпілотної версії літака-заправника проекту KC-Z американські військові раніше не згадували.
Згідно з планами ВПС США, аеродинамічні випробування моделей підвісних контейнерів з заправними штангами для перспективних літальних апаратів повинні початися в 2020 році. Інші подробиці про перспективну розробку поки не розкриваються. Військові не виключають, що нова заправна штанга буде роботизованою і зможе працювати автономно. В цьому випадку, навіть якщо літаки-заправники не стануть безпілотними, в складі їх екіпажів можна буде відмовитися від операторів заправки.

Розробкою безпілотного заправника в США сьогодні активно займається концерн Boeing. На замовлення ВМС США, концерн створює палубний безпілотник-заправник MQ-25 Stingray. Перший політ апарату запланований на 2021 рік. Безпілотник планується прийняти на озброєння в 2024 році. Згідно з вимогами ВМС США, безпілотний літаючий танкер повинен бути здатний під час дозаправки віддати іншому літаку 6,4 тонни палива на видаленні не менше 500 морських миль від авіаносця. Військові планують придбати 68 безпілотників.

Помічник держсекретаря США розповів, як Росія втягує Грузію у війну в Україні

неділя, 5 травень 2024, 23:52

Помічник держсекретаря США, координатор із санкційної політики Джим О'Брайєн заявив, що РФ втягує Грузію у війну проти України, маючи намір збудувати в окупованій Абхазії базу ВМФ. Про це пише "Ехо Кавказу", передають Патріоти України. "Саме Росія втяг...

Захарова пожалілася на "ворожі дії" країн Балтії та пригрозила "асиметричними заходами"

неділя, 5 травень 2024, 23:39

Представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Москва планує запровадити економічні та транзитні санкції щодо Латвії, Литви та Естонії за «ворожі дії» щодо Росії. Про це повідомляє The Moscow Times, передають Патріоти України. «На ворожі дії прибалтів ...