Поки в Україні вшановують ОУН і УПА, українсько-польські відносини не будуть хорошими - Дуда

Президент Польщі наголосив, що історичне минуле значною мірою впливає на відносини двох країн. Причому Дуда підкреслив, що Варшава вважає героями захисників України від російської агресії на Донбасі.

Анджей Дуда. Фото:http://news.bigmir.net/

Україна повинна відмовитися від визнання Організації українських націоналістів і Української повстанської армії формаціями, які боролися за незалежність держави під час Другої світової війни, щоб налагодити відносини з Польщею. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда, передають Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

Історичне минуле значною мірою впливає на польсько-українські відносини, говорить президент. За його словами, Польща готова разом з Україною вшановувати багатьох українських героїв, але не згодна на прославляння тих, кого вважає злочинцями.

"Ми маємо право твердо вимагати, щоб була показана історична правда, а історична правда означає абсолютну заборону на прославляння тих, хто був убивцями", - зазначив президент в інтерв'ю телеканалу TVP1.

Він підкреслив, що Варшава вважає героями захисників України від російської агресії на Донбасі.

Дуда нагадав, що він, зокрема, просив Петра Порошенка змінити закон, прийнятий в квітні 2015 року, яким ОУН і УПА визнаються формаціями, які боролися за незалежність України і які наділяються відповідними почестями.

"Ці питання в значній мірі впливають на польсько-українські відносини. Вони не будуть хорошими, поки ці справи не будуть вирішені", - додав Дуда.

Дуда також висловив очікування, що під час найближчого форуму істориків обох країн буде започатковано “Інститут добросусідства”, завданням його буде пошук і вшанування осіб, які під час трагічних подій рятували людей інших національностей.

Як відомо, у Польщі ОУН і УПА вважають безпосередньо відповідальними за вбивства поляків на Волині в 1943-1944 роках, в результаті чого життя втратили, за польськими даними, десятки тисяч поляків.

2PZD-21 вже пройшов показові запуски: Китай презентував свій покращений аналог гіперзвукової ракети "Кинджал"

п’ятниця, 3 травень 2024, 2:35

У Китаї розробили аналог російської гіперзвукової ракети "Кинджал". Влада КНР вже показала відео використання ракети, повідомляє Defense Express. . Як зазначає видання, ракета відома під індексом 2PZD-21. Вперше китайці показали свою розробку у листоп...

ППО недоімперії тріщить по швах: Бійці ССО спалили третій російський "Бук" на Сумському напрямку за тиждень (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 0:55

Не встигли вояки держави-агресора прибрати останки "Буків" вражених 30 квітня, як їм додалося сумної роботи. Оператори одного з підрозділів Сил спеціальних операцій уразили ворожий зенітний ракетний комплекс Бук-М1 на Сумському напрямку. Про це повідом...