Політична репресія, або Чому з Патріарха Філарета мають зняти анафему

Питання зняття анафеми з нинішнього очільника Української православної церкви Київського патріархату Філарета - невід’ємна частина розв’язання українського питання. Про це заявив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, прес-секретар Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря, повідомляють Патріоти України.

Як відомо, разом із питанням надання автокефалії Константинопольський патріархат може також розглянути зняття анафеми з Патріарха Філарета.

Євстратій Зоря наголосив, що ідеться не просто про особисту справу патріарха Філарета, а про цілий комплекс проблем, які, за його словами, викликані незаконними рішеннями з боку Російської православної церкви.

Якщо вважати дійсними позбавлення сану і анафему, проголошені з Москви до патріарха, то тоді з ким і на основі чого буде розбудовуватись єдина помісна церква? Адже практично весь єпископат, який зараз бере участь у цьому процесі – єпископат Київського патріархату і автокефальної церкви – мають своє канонічне положення і були посвячені у свій єпископський сан від патріарха Філарета. Тому це питання безперечно повинно вирішуватись у комплексі, – зазначив архієпископ.

Він також пояснив, що не даремно на Синаксі – зібранні усіх архієреїв Константинопольського патріархату – серед інших доповідей була і доповідь про виключне право апеляції, яке має Константинопольський патріарх у випадках, коли у помісній церкві ієрарх чи клірик не може знайти захисту своїх канонічних прав.

Тому це є частиною одного цілісного процесу. Ми переконані, що так само, як Томос про автокефалію буде наданий, так само буде здійснено і канонічну реабілітацію Філарета, тобто визнання, що осудження, здійснене щодо нього Московським патріархатом, є неправильним і не чинним, – сказав архієпископ.

За його словами, у питанні зняття анафеми з Патріарха Філарета, ідеться про канонічну реабілітацію. "Наприклад, є людина, осуджена сталінським судом, як ворог народу. Потім її реабілітують. Як це відбувається: розглядають справу і приходять до висновку, що ця людина не була ворогом народу, а людина, яка потапила під політично мотивовану репресію. У законному порядку справа закривається, а людина визнається незаконно осудженою. Тут відбувається те саме. Ідеться про те, що патріарх Філарет з боку Константинопольського патріархату повинен бути визнаним незаконно осудженим церковними інстанціями у Москві. Таким чином, він уже не буде вважатись під анафемою. Це означає, що він буде канонічним ієрархом і так само канонічними ієрархами будуть вважатися всі, кого він рукоположив у священний сан, починаючи із 1992 року", – наголосив він.

Джерело: 24 канал

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...