Польща дасть бій російській телепропаганді на "їхньому полі"

Балтійські країни з їхньою питомою часткою російськомовного населення, малими розмірами та географічною близькістю до колишньої метрополії залишаються найнебезпечнішим напрямком агресії РФ проти ЄС та НАТО. Намагаються впливати й на інші меншини.

Польське державне телебачення (TVP) створить новий телеканал - TVP Wilno (Вільнюс. - Ред.). Його цільовою аудиторією буде польська національна меншина в Литві. Одним із його завдань буде, зокрема, боротьба з російською пропагандою в цій балтійській країні, зазначають Патріоти України.

Відповідне розпорядження про створення телеканалу підписали в четвер голова правління TVP Яцек Курський і заступник глави МЗС Польщі Шимон Шинськовський вел Сеньк.

"Відсьогодні робимо черговий крок, який на першому етапі, сподіваюся, буде реалізований у травні, коли почнеться трансмісія телеканалу TVP Wilno, а в повному вимірі - восени", - повідомив Курський.

Заступник глави МЗС РП поінформував, що створення цього телеканалу є дуже потрібним кроком у контексті "активності російських наративів у Литві". За його словами, це дасть можливість "урівноважити" інформацію, яка потрапляє до поляків у Литві.

Глава канцелярії прем'єр-міністра Польщі Міхал Дворчик зазначив, що на території країн Балтії, особливо в Литві, спостерігається "експансія масової російської культури".

"Вірю, що проект, який реалізується TVP за підтримки МЗС, буде принаймні невеликим, але дуже важливим елементом противаги і контрпропозиції для російських ЗМІ. Отже, це буде телеканал, який представляє об'єктивну інформацію і підтримує наших земляків польською культурою", - заявив Дворчик.

Фінансування телеканалу відбуватиметься з коштів МЗС Польщі.

Соцопитування останніх років показують, що більшість поляків у Литві віддають перевагу російським, а не польським телеканалам. Серед поляків у Литві є значна частина осіб із відверто проросійськими поглядами.

Як відомо, польське державне телебачення має групу з понад десяти різних телеканалів, один із яких - TVP Polonia - спрямований на польську аудиторію за кордоном. Як зауважив Курський, одного тільки телеканалу TVP Polonia зараз вже недостатньо, особливо в місцях, де велика польська національна меншина, зокрема в Литві.

У складі TVP із 2007 року функціонує також телеканал "Белсат", який спрямований для жителів Білорусі. Він є опозиційним до чинної білоруської влади.

"Гра в хорошого поліцейського": Зеленський може ветувати закон про мобілізацію після ухвалення Радою, - політолог

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:26

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони розглянув уже 82% усіх запропонованих депутатами поправок до проекту закону "Про мобілізацію" і найближчим часом він може бути проголосований "у тому форматі, в якому він уже підійде безпо...

Ракети цілили й на Молдову: Коваленко вказав на особливості нової масованої атаки РФ на Україну

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:52

З вечора 28 березня й у ніч 29 березня Росія масовано атакувала території України. Крім того, дві ракети перетнули повітряний простір іншої держави, що демонструє: РФ байдуже на всіх. Про це написав військово-політичний огляда Олександр Коваленко, пере...