"Поматросили и бросили", або Справи керченськопроливські: Росія вчергове довела Заходу, що з нею по-доброму не можна

Після обнадійливих заяв Москви про міжнародний моніторинг судноплавного каналу між Кримом та Кубанню, у Путіна знов передумали

Керченский пролив

У Росії різко відповіли на спільну ініціативу Франції і Німеччини про організацію міжнародної моніторингової місії в Керченській протоці. Як заявив в середу, 30 січня, заступник голови російського МЗС Григорій Карасін, йшлося про одноразову поїздку, зазначають Патріоти України.

Нагадаємо, 18 січня, міністр закордонних справ Німеччини Хайко Мас відвідав Москву і Київ і провів переговори з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим і міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним. Після переговорів Мас заявив, що Росія погодилася на пропозицію Німеччини про допуск німецьких і французьких спостерігачів в Керченську протоку для моніторингу свободи судноплавства. Глава російського МЗС Сергій Лавров на прес-конференції також підтвердив, що Кремль згоден з пропозицією Берліна. Павло Клімкін привітав можливість появи міжнародної місії в Керченській протоці, однак закликав не дозволяти російській стороні «маніпулювати механізмом моніторингу ситуації».

В результаті Карасін своєю заявою перекреслив всі нібито досягнуті домовленості.

«Про це й мови не може бути, - сказав підлеглий Лаврова. - Ми як жест доброї волі запропонували таку одноразову поїздку експертів, щоб вони потім доповіли своєму керівництву. Але, на жаль, це було сприйнято як запрошення до більш широкого танцю. Нас такий підхід не влаштовує», - цитує Карасіна ТАСС.

«Ми категорично проти того, щоб це погоджувалося якось з багатостороннім форматом моніторингу, та ще включно з Україною, тобто фактично роздувати формат до повномасштабної, довгострокової місії», - підкреслив чиновник.

Нагадаємо, ініціатива європейських держав про розширення мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні на Азовському морі з'явилася після того, як в листопаді минулого року російські спецслужби захопили три українських військових катери і взяли в полон 24 моряків.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...