Помста за вбитих? ЗМІ заявили про зв'язок терориста з Пітера з бойовиками з Сирії

Етнічний узбек Джалілов міг скоїти теракт, потрапивши під вплив терористичного угрупування "Туахід валь-джихад", яке діє в Сирії.

Ілюстрація: kommersant.ruСлідком РФ встановив, що бомби Акбаржон Джалілов, якого називають виконавцем теракту в метро в Санкт-Петербурзі, збирав у себе вдома за інструкціями, можливо отриманим від воюючих в Сирії узбецьких радикалів, з якими він листувався. Про це пише "Комерсант", повідомляють Патріоти України.

Офіційний представник Слідкома РФ Світлана Петренко повідомила, що в ході обшуку в квартирі, яку близько місяця тому зняв Джалілов, були знайдені двосторонній скотч, фольга та "інші предмети", аналогічні тим, що були виявлені в конструкції знешкодженої бомби.

За даними "Ъ", знахідки свідчать про те, що обидва саморобні вибухові пристрої були виготовлені Джаліловим саме в цій квартирі.

За однією з версій, яку Слідком РФ зараз перевіряє за сприяннян Комітету національної безпеки Киргизії (КНБК), етнічний узбек Джалілов міг скоїти теракт, потрапивши під вплив терористичного угрупування "Туахід валь-джихад", яке діє в Сирії.

За даними КНБК, в нього входять сотні узбеків, в тому числі ті, що проживають в Ошській області Киргизії. У минулому році в області була проведена масштабна операція проти бойовиків, що повернулися з Сирії та які активно вербували в угруповання нових учасників, а також готували теракти. Після цього Ошський суд, задовільнивши вимогу прокуратури, визнав "Туахід валь-джихад" терористичною організацією, заборонивши її діяльність.

Однак, як пише "Ъ", пішовши в підпілля, бойовики стали активно освоювати інтернет. Сторінки цієї організації і пов'язаних з нею груп можна знайти практично у всіх популярних соціальних мережах. Періодично їх закривають, в тому числі на вимогу російської влади, проте інформація з'являється в новому вигляді і на інших ресурсах.

За даними джерел "Ъ", з'їздивши місяць тому в рідний Ош, Джалілов міг почати активно контактувати зі своїми земляками-радикалами. А потрапивши під їх вплив, можливо, отримав від них і інструкції по підготовці подвійного теракту в метро.

Як відомо, вдень 3 квітня в Санкт-Петербурзі в поїзді між станціями метро "Сінна площа" і "Технологічний інститут" стався вибух у вагоні, у результаті якого загинули 14 осіб, ще близько 50 отримали поранення.

Уже наступного дня після теракту учасники розслідування повідомили, що його виконав Акбаржон Джалілов – уродженець киргизького міста Ош.

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...