Порошенко пасе задніх: Названо топ-5 найбільших зарплат чиновників в Україні

Топові держчиновники України отримують від 23 тисяч до 1 млн грн на місяць

Скільки отримують топові чиновники в Україні. Ілюстрація:ria.ru

Зарплата українських чиновників довгі роки залишається предметом гострих дискусій. Ще рік тому екс-журналіст і нардеп від БПП Мустафа Найєм виводив питання про необхідність підвищення зарплати держслужбовцям в публічну площину, поскаржившись в Twitter, що прожити на депутатську зарплату в 6000 гривень у Києві неможливо. Правда, тоді ця заява вплинула хіба що на особистий рейтинг Мустафи, минаючи рівень депутатського окладу. Про це пише Сегодня, інформують Патріоти Ук.раїни

Днями міністр внутрішніх справ Арсен Аваков озвучив пропоновану суму зарплати для глави Національної поліції України Хатії Деканоїдзе - 97 000 гривень (зараз її оклад дорівнює 40 тисячам гривень). З урахуванням того, що оклад патрульного поліцейського складе 2 520 гривень, інформація про зарплату Глави Нацполіціі породила нову хвилю обговорень - якою має бути оплата праці співробітників бюджетного сектора України.

Дійсно, з одного боку, високі зарплати державних службовців - це величезна стаття витрат держбюджету, причина зростання нерівності доходів у державі та незадоволення суспільства. Але з іншого боку, коли робота гідно оплачується, це мотивує співробітників працювати більш якісно і в перспективі сприяє викорінюванню корупції в держапараті.

Сьогодні зарплати держчиновників не надто відрізняються від середньої зарплати українця. Згідно з даними Держстату, влітку 2015 року середня зарплата українця становила 4 390 грн, а мінімальна зарплата в Україні на сьогоднішній день складає 1 378 грн. Середній оклад міністра зараз складає 6 000 грн. До речі, до Євромайдану зарплати депутатів становили близько 17-18 тисяч гривень на місяць.

Для порівняння: за даними Eurostat, в Європі середня зарплата чиновника становить 2 300 євро, в Норвегії - близько 7 000 євро, в Угорщині - трохи більше 1 000. А середня зарплата європейця - 1300 євро (це майже 33 000 грн).

Можна стверджувати, що низькі, у порівнянні з європейськими, зарплати топ-чиновників в Україні - одна з ключових причин процвітання корупції в Україні.

Боротьба з корупцією в Україні цілеспрямовано ведеться вже більше року. Так, спеціально з цією метою було прийнято антикорупційне законодавство і створені нові "антикорупційні" відомства - Національне антикорупційне бюро, до компетенції якого відноситимуться розслідування саме корупційних злочинів, і Національне агентство з запобігання корупції, яке буде аналізувати відповідність рівня життя чиновників їх деклараціям про доходи . У ряді відомств співробітники проходять переатестацію і піддаються істотним скороченням - зокрема, це стосується Державної Фіскальної служби та Міністерства внутрішніх справ України.

За планом, цього року в Україні повинні були скоротити в цілому 50 000 чиновників. Зокрема, за рахунок скорочень держапарату в перспективі можна буде суттєво підвищити зарплати українським чиновникам.

Але це в довгостроковий прогноз. Поки що на хвилі економії ще в лютому Кабмін обмежив розмір зарплати урядовцям та керівникам центральних органів виконавчої влади до посадового окладу в 2015 році, щоб скоротити державні витрати на зарплати чиновників. До цього рішення надбавки держслужбовця в середньому дорівнювали посадовому окладу, що дозволяло держслужбовцям спокійно жити "на зарплату".

Паралельно зі скороченнями в держструктурі стали з'являтися нові відомства - наприклад, Міністерство інформаційної політики та Національна поліція, а вакантні посади в діючих структурах стали активно заповнюватися новими працівниками. І, судячи за рівнем зарплат для топ-чиновників, можна судити про перспективи роботи на держслужбі.

Ось підбірка п'яти держслужбовців, чиї оклади дозволяють сподіватися на те, що співробітники державного сектору в перспективі зможуть дозволити собі жити на одну зарплату і не будуть піддаватися спокусі корупції.

1. Марк Роллінз

Зарплата глави ПАТ "Укрнафта" британця Марка Роллінза, згідно з інформацією ЗМІ, складе 500 000 доларів (майже 12 млн грн на рік або 1 млн грн на місяць). Крім цього, згідно з контрактом, Роллінз буде отримувати винагороду в розмірі 2% від прибутку "Укрнафти" за рік. Наприклад, в 2014-му Роллінз заробив би премію в розмірі понад 24 млн грн. Якби цей дохід був вищий у чотири рази, йому б належало відповідно майже 100 млн грн.

При цьому Марк Роллінз відмовлявся включати в трудовий контракт пункти про виплату дивідендів і податків. За інформацією ЗМІ, вже наступного дня після призначення главою "Укрнафти" Роллінз не з'явився для обговорення умов свого контракту, хоча його там чекало все керівництво держкомпанії, і вважав за краще спілкування з юристами компанії.

Раніше Марк Роллінз очолював підрозділ британського нафтогазового гіганта в Казахстані - BG Kazakhstan. За даними ЗМІ, в казахстанській BG він отримував зарплату $ 72 тис. на місяць.

2. Артем Ситник

У свої 35 років на посту глави новоствореного Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, призначений президентом Петром Порошенком, отримує зарплату в розмірі 70000 грн на місяць. Причому термін призначення - 7 років.

При цьому зарплата першого заступника керівника нещодавно створеної в структурі ГПУ Спеціалізованої антикорупційної прокуратури складе 3507 - 3545 гривень. Про це йдеться в постанові уряду №763 від 30 вересня.

За словами Ситника, детективи Національного антикорупційного бюро отримуватимуть близько 30-35 тис. грн залежно від посади і вислуги. Директор НАБ впевнений, що в такому випадку мінімізується ризик корупції.

Для порівняння: посадовий оклад прокурора місцевої прокуратури встановлено у розмірі: з 1 липня 2015 року - 10 мінімальних заробітних плат (13780 грн); з 1 січня 2016 року - 11 мінімальних зарплат (15158 грн) і з 1 січня 2017 - 12 (16536 грн). Плюс прокурорам доплачується щомісячна надбавка за вислугу років.

3. Хатія Деканоїдзе

Оклад голови Національної поліції України становить 40 000 гривень. Причому у першого заступника оклад 20000, у звичайного заступника - 18000, начальника департаменту, Головного управління, робочого апарату Укрбюро Інтерполу - 8000.

Генерали поліції залежно від рангу матимуть оклад від 2600 до 3000 гривень, полковники - 2400, сержанти - 800, рядові - 400 гривень. Виходить, оклад Деканоїдзе в 15 разів більше окладу генералів.

Патрульні поліцейські в Києві матимуть оклад в 2 520 гривень, в інших містах - 2470 гривень.

Хатія Деканоїдзе - екс-ректор грузинської Поліцейської академії, активний учасник реформ 2004-2011 років. Свого часу Хатія ліквідувала багаторічне навчання в поліцейській академії, замінивши на тренінги по праву, тактиці та стрільбі.

Її кар'єра в Україні також зосередилася навколо реформи правоохоронних органів: до того, як стати главою Нацполіціі, Хатія була радником глави МВС Арсена Авакова.

4. Андрій Коболєв

Посадовий оклад "Нафтогазу України" Андрія Коболєва становить 26000 гривень.

Це вчетверо більше, ніж отримує прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк (розмір посадового окладу голови Кабінету міністрів складає 6640 грн).

НАК "Нафтогаз України" - найбільша державна вертикально інтегрована нафтогазова компанія України.

5. Петро Порошенко

Президент України є одним з небагатьох чиновників, хто не має посадового окладу. Згідно з постановою 2005 року, його "зарплата" обчислюється розміром в 140% від "зарплати прем'єр-міністра".

Виходить, оклад президента України Петра Порошенка становить 9296 грн.

При цьому, згідно з рейтингом експертів "Слова і Діла", Петро Порошенко отримує одну з найменших заробітних плат серед своїх світових колег.

Для порівняння: президент США Барак Обама замикає трійку лідерів із зарплатою в 400 000 доларів на рік. Канцлер Німеччини Ангела Меркель заробляє щорічно 283 тисячі доларів (дев'ятий рядок рейтингу).

"Наша мета - зробити її найбільш сильною з усіх": Зеленський розповів, на якому етапі безпекова угода зі США

неділя, 28 квітень 2024, 22:14

Україна працює із США над текстом двосторонньої безпекової угоди. Влада хочу зробити цю угоду найбільш сильною з усіх. Про це сказав президент Володимир Зеленський у вечірньому відеозверненні у неділю, 28 квітня, передають Патріоти України. «Зараз наші...

За звʼязки з командою Навального: У РФ заарештовано журналістів AP і Reuters (фото)

неділя, 28 квітень 2024, 21:59

У Росії заарештували журналістів Сергія Кареліна і Костянтина Габова, які працювали на Reuters та Associated Press, за звинуваченнями у нібито співпраці з командою Олексія Навального. Про це повідомляє AP, передають Патріоти України. Карелін, який має ...