Порошенко зустрінеться з Меркель у Берліні. Що готує фрау канцлер? Прогнози аналітиків

Ангела Меркель хоче швидше закінчити процес, і треба їй пояснити, що це неможливо.

Петро Порошенко та Ангела Меркель. Фото: vsekommentarii.com.

Виконання Мінських домовленостей знову обговорюватимуть під час зустрічі у Берліні у понеділок, 1 лютого, керівники Німеччини та України. У центрі їхньої уваги – можливості щонайшвидшого завершення процесу. Усупереч численним висловлюванням представників гуманітарних організацій щодо провалу угод, лідери Німеччини не бачать їм альтернативи, а відтак шукають шляхів їх реалізації. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Президент України Петро Порошенко прибуде до Берліна з робочим візитом, де матиме зустріч із канцлером Анґелою Меркель. Аналітики вважають, що на ній ітиметься про те, як прискорити, або навіть знайти можливості для виконання Мінських домовленостей сторонами конфлікту на сході України. Також увагу буде зосереджено і на можливих конституційних змінах щодо порядку місцевого самоврядування на нині окупованій частині Донбасу, що її контролюють угруповання «ДНР» і «ЛНР».

Спеціальний уповноважений федерального уряду Німеччини у справах головування в ОБСЄ і уповноважений у справах Росії Ґернот Ерлер днями в інтерв’ю «Дойчландрадіо» зазначив: «Є кілька важливих дат. Наприклад, до 2 лютого мали б бути ухвалені зміни до української Конституції. Нині поки що не очевидно, як набереться парламентська більшість для ухвалення цих змін. Нині ми намагаємося у прямих переговорах із депутатами Верховної Ради переконати їх, щоб цей важливий крок був зроблений. І саме у цьому контексті здійснюються різні дипломатичні намагання». Ці слова Ерлера прозвучали ще до голосування у Верховній Раді щодо перенесення дати обговорення змін до Конституції.

Солоненко: Меркель хоче швидше закінчити процес

Очікується, що Президент Порошенко має пропозиції щодо плану реалізації Мінських угод, які запропонує на розгляд під час зустрічі.

Ірина Солоненко, дослідник Німецької ради з питань закордонної політики, пояснила мету зустрічі, пов’язуючи її з голосуванням у Верховній Раді щодо внесення змін до Конституції. «До кінця сесії начебто мали проголосувати за зміни до Конституції. Цей пункт стояв на порядку денному 28 січня. У результаті були прийняті зміни до регламенту, що голосування відбудеться пізніше. Зрозуміло, що мають набрати 300 голосів, щоб прийняти зміни до Конституції. Відтак Порошенко їде до Берліна, щоб пояснити, що відбувається в Україні. Чиниться великий тиск, Меркель хоче швидше закінчити процес, і треба їй пояснити, що це неможливо. У нас немає консенсусу, що дуже небезпечно для України. Як можна проводити вибори і таке інше, коли Росія не виконує вимоги?» – говорить Ірина Солоненко.

Водночас українська сторона критикує порушення режиму припинення вогню бойовиками та відмову доступу спостерігачів ОБСЄ на окуповану територію на ділянці українсько-російського кордону. У Німеччині звертають увагу на те, що візит лідера України особливо важливий перед проведенням 52-ї Мюнхенської конференції з безпеки, що відбудеться 12-14 лютого. Передбачають, що питання України на ній стане одним із провідних.

У передостанній день минулого року в телефонній розмові президент України Петро Порошенко, президент Франції Франсуа Олланд, канцлер Німеччини Анґела Меркель і президент Росії Володимир Путін домовилися продовжити термін дії досягнутих 12 лютого 2015 року у Мінську угод на 2016 рік.

Є вагома причина: Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпіади у Парижі,

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:30

Спецслужби Франції рекомендують скасувати церемонію відкриття Олімпійських ігор у Парижі. Побоювання, зокрема, викликані терактом у Підмосков'ї, передають Патріоти України з посиланням на Europe 1. Джерело видання у головному управлінні внутрішньої без...

У липні цього року російські війська можуть знову стояти під Києвом: У The Times виклали "лякалку" через зволікання Заходу

п’ятниця, 29 березень 2024, 16:22

Існує загроза, що в липні 2024 року російські війська знову можуть опинитися під Києвом, а президент України Володимир Зеленський знову звернеться до країн Заходу з проханням не вивозити його, а надати необхідні українській армії боєприпаси, щоб битися...