Посла Німеччини викликали "на килим" до МЗС України

Заяви, які розходяться з публічною позицією Берліну, звучать від Ернста Райхеля не вперше

Міністерство закордонних справ України запросило посла Німеччини Ернста Райхеля для пояснень через його заяви щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Нагадаємо, надзвичайний і повноважний посол Німеччини в Україні Ернст Райхель заявив, що проведення виборів на окупованій території Донбасу можливе до виведення звідти російських військових підрозділів.

“Необов’язково, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ, або на кожній міській адміністрації буде вивішено український прапор. Без сумніву, це досить складно собі уявити – проведення місцевих виборів без забезпечення безпеки. Але я переконаний, що це не є чимось неможливим, все залежить від умов”, – сказав німецький дипломат.

Нардеп від Блоку Петра Порошенка Світлана Заліщук у Фейсбуці відразу написала, що заява посла Німеччини є підіграванням окупантам і зажадала, щоб міністерство закордонних справ України визвало німецького посла для прояснення позиції уряду Німеччини з даного питання.

У міністерстві висловлюють подив щодо того, що заяви, які розходяться з публічною позицією Берліну, звучать від Ернста Райхеля не вперше. Зокрема, в грудні на конференції «Аудит зовнішньої політики України» відбулася його публічна суперечка із заступником міністра закордонних справ Вадимом Пристайком після того, як посол заявив, що Україні не потрібен аналог «плану Маршалла».

Також від Райхеля і раніше лунали заяви про можливість проведення виборів на Донбасі ще за збереження російського контролю над окремими районами Донецької і Луганської областей


Опублікував: Світлана Іваненко

Дебелий шмат з 61-імльярдного "пирога": США готують поставку зброї для ЗСУ на $6 млрд - Politico

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:39

США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги для України та готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для Збройних сил України на суму до 6 мільярдів доларів. Про це пише Politico з посилан...

Після гучних звинувачень у корупції: Міністр Сольський подав у відставку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:31

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів, написав заяву про відставку. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Facebook в четвер, 25 квітня. . "До Верховної ...