Повернули своє: Стало відомо, як силам АТО вдалося взяти під контроль нові села на Донбасі

Ілюстрація: lexltd.com.ua

Українські військові в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі взяли під контроль села, які, згідно з Мінським угодами, і так повинні контролюватися Збройними силами України (ЗСУ). Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", повідомляють Патріоти України.

"У рамках Мінських угод ми поліпшили наше становище і зміцнили нашу оборону. Це дасть нам можливість поліпшити умови спостереження за противником і вести оборонний вогонь у відповідь на прицільні обстріли противника", - зазначив спікер штабу АТО Василь Лабай.

Так, Мінський меморандум від 2014 року передбачив повне припинення вогню і відведення важких озброєнь від лінії зіткнення, в результаті чого і з'явилася "сіра зона". У секретному додатку до меморандуму, який в офіційних джерелах опублікований не був, але просочився в ЗМІ, з прив'язкою до місцевості і була позначена лінія дотику. Згідно з документом, і Катеринівка, і Новоолександрівка, і низка інших населених пунктів перебувають з української сторони лінії зіткнення.

"До речі, згідно з Мінськими угодами, Україні має відійти Дебальцеве. На зустрічах Тристоронньої контактної групи неодноразово порушувалося це питання, проте реакція противника була негативною", - підкреслив екс-заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

У свою чергу, військовий експерт Антон Михненко зазначив, що таким чином Україна просто забирає свої ж території.

"І бойовикам, і РФ поки нічим дорікнути нас у відповідь, тому що у нас є Мінські угоди, а вони їх точно так же зобов'язалися виконувати", - пояснив він.

За словами військового експерта Олега Старикова, українське командування прийняло правильне рішення про використання тактики активної оборони.

"Це сприяє тому, що війська перебувають в постійному тонусі - як рядовий склад, так і командний - і дає можливість проводити розвідку і розвідку боєм", - сказав він.

У той же час екс-міністр оборони України Олександр Кузьмук переконаний, що це потрібно робити активніше. Але, з іншого боку, ЗСУ повертають те, що і так не втрачали.

"Це гра слів, піар-кампанія. Ми і не втрачали ці території, вони всі перебувають в нашій зоні відповідальності згідно з Мінськими домовленостями. Ми просто туди приходимо і ставимо прапор України, але ні на сантиметр жоден наш солдат не перетне лінію, визначену в Мінську", - підкреслив військовий експерт Олег Жданов.

"Треба закінчити якомога швидше": Орбан цинічно висловився про війну в Україні та приголомшив заявою про західні війська

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:15

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Захід – за крок до відправлення своїх солдатів до України. Про це пише видання Magyar Hang, передають Патріоти України. “Це не наша війна, а війна двох слов'янських народів, яку треба закінчити якомога ш...

Міноборони США готує зброю до відправки в Україну - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:42

США готуються якомога швидше затвердити новий пакет військової допомоги для України, бо Конгрес має скоро ухвалити закон про підтримку України. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, передають Патріоти України. ЗМІ зазначає, що мовиться пр...