"Права нацменшин не можуть бути відібрані": З'явилася реакція Угорщини на висновки Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту

Глава зовнішньополітичного відомства Угорщини наголосив, що говорив прем'єру Гройсману: у випадку фундаментальних змін в законі, які можуть мати вплив на меншини, попередньо слід провести всі необхідні серйозні консультації, чого зроблено не було.

Петер Сійярто. Фото:ReutersУкраїна повинна імплементувати всі зауваження Венеціанської комісії до мовну норму закону "Про освіту". Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

"Ті права, які вже мають національні меншини не можуть бути відібрані. Це принципове і фундаментальне питання, передбачене конвенціями ООН та Ради Європи, а також заключною заявою саміту "Східного партнерства".

По-друге, ми можемо бути задоволені чим завгодно, що пов'язано з законом про освіту, але тільки в разі, якщо цим задоволена і угорська нацменшина. Я сказав прем'єр-міністрові Гройсману, що, якщо ви робите такі фундаментальні зміни в законі, які можуть мати вплив на меншини, то ви попередньо повинні провести всі необхідні серйозні консультації, чого зроблено не було.

І по-третє, Україна повинна повністю імплементувати всі зауваження і думки Венеціанської комісії, що, як я зрозумів, Україна має намір зробити", - заявив Сійярто після зустрічі з представниками України на засіданні Ради асоціації в Брюсселі.

Як повідомлялося раніше, Венеціанська комісія підтримала позицію України в суперечці з Угорщиною. Також Комісія рекомендує Україні продовжити перехідний період для застосування мовної статті закону "Про освіту".

Зараз закон "Про освіту" визначає, що повноцінно вступити в силу мовна стаття повинна в 2020 році.

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...