Президент присвоїв знання Героя України білорусу Михайлу Жизневському (фото, відео)

Вперше в історії звання "Герой України" отримав іноземець.

Михайло Жизнєвський. Фото: Еспресо.TV.

Президент України Петро Порошенко присвоїв посмертне звання Героя України білорусу Михайлу Жизневському, учаснику Революції Гідності. Про це повідомляє офіційне інтернет-представництво президента України, передають Патріоти України.

Зазначається, що Порошенко вручив Зірку Героя України батькам Жизневського – Михайлу Петровичу та Ніні Василівні.

"Він поклав своє життя за нашу і вашу свободу. Для нас Михайло – не іноземець, для нас Михайло – українець у душі", – сказав Порошенко під час вручення нагороди.

Окрім цього, президент нагадав, що нині звання Герой України має надзвичайно високий статус. Цю нагороду присвоюють лише за заслуги на фронті у захисті територіальної цілісності і незалежності України.

"Пишаюся, що сьогодні до славної когорти українців, які носять звання Герой України, приєднався ваш син – великий білорус і великий українець", – зазначив Порошенко.

Президент зазначив, що особисто пообіцяв батькам Жизневського зробити все задля гідного вшанування пам’яті їх загиблого сина. Для цього Порошенко ініціював зміни до законодавства, щоб дозволити вперше в історії нашої країни присвоїти найвищу нагороду України іноземцеві.

На своїй сторінці в соцмережі Facebook журналістка Марічка Падалко подякувала всім, хто посприяв тому, щоб Жизневський все ж отримав цю нагороду.

"Відтепер їхній син Михайло Жизневський – Герой України. Ця відзнака не поверне їм сина, але, можливо, принаймні на це сподівається Ніна Василівна – викличе більше поваги до їхньої дитини в Білорусі і хоча б частково захистить їх самих від цькування. Три довгі роки очікування визнання права неукраїнського громадянина бути не меншим Героєм для України сьогодні, нарешті, закінчилися. Вдячність всім, хто зробив це можливим", – написала вона й опублікувала фото батьків з відзнакою.

Як повідомляється на сайті "Небесна Сотня", Жизневський брав участь у Євромайдані з перших днів. Він входив до Самооборони Майдану, чергував у наметах, допомагав роботі УНА-УНСО. Загинув чоловік 22 січня 2014 року від пострілу мисливською кулею в серце на Грушевського.

На місці влучання спалахнула потужна пожежа: Окупанти знову вдарили по Одесі (фото, відео)

середа, 1 травень 2024, 23:18

Увечері 1 травня російські окупанти знову вдарили по Одесі. Про це повідомили місцеві Telegram-пабліки, передають Патріоти України. У мережі з'явилися фото та відео наслідків. Над містом здійнявся дим. За попередніми даними, окупанти вдарили по складу ...

Зеленський звільнив топ-чиновника СБУ

середа, 1 травень 2024, 22:20

Іллю Вітюка звільнено з посади начальника Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України. Про це йде мова у відповідному указі президента Володимира Зеленського від 1 травня 2024 року, п...