Процес незворотний: З'явився невтішний прогноз щодо Сенцова

Український політв'язень Олег Сенцов через тривале голодування наближається до такого стану, коли вже не можна буде вивести його на нормальний рівень життя, повідомляють Патріоти України.

За словами лікаря реаніматолога Віктора Васильєва, організм режисера почне виробляти білки, після чого буде достатньо кількох днів, щоб зміни стали незворотними.

"Якщо говорити про термінальний період такого тривалого голодування, то він, судячи з того, скільки Олег Сенцов голодує, вже недалеко. Організм почне для вироблення енергії застосовувати білки. Це те, з чого наш організм збудований. Цей період – зовсім невеликий. Досить кількох днів і тоді вже зміни в організмі можуть стати незворотніми, хоча зараз можливість відновлення в Олега є", - заявив Васильєв.

За його словами, є спеціальні суміші, які використовуються для тяжкохворих, післяопераційних пацієнтів. Вони збалансовані основними речовинами, тобто білками, жирами, вуглеводами, а також містять достатню кількість мінеральних речовин і вітамінів. Якщо Сенцов прийматиме їх у достатній кількості - 1,5-2 л, то він зможе забезпечити організм необхідними поживними речовинами.

"Дуже важко сказати, на який саме час цього вистачить, адже все залежить від дуже багатьох чинників. Це, у тому числі, й умови перебування, які у в'язниці точно некомфортні. Також нам невідомо, в якій саме кількості він приймає ці речовини, адже їх може бути недостатньо для того, щоб організм міг більш-менш нормально функціонувати", - пояснив лікар.

Він також додав, що у разі насильницького годування людина отримає всі необхідні речовини, але не буде відчуття того, що вона їсть. Під час процесу поглинання їжі через рецептори у роті людина відчуває певне задоволення. А при насильницькому голодуванні це не відбудеться.

"Проблема тривалого голодування передусім пов’язана з порушенням обміну речовин в організмі, через що виникають ті фізіологічні зміни, які внаслідок цього можуть стати незворотніми. Той період, який голодує Олег (Сенцов. – Ред.), вписується за класифікацією у другий найтриваліший термін голодування, який виявляється підвищеною утилізацією вуглеводів. Оскільки запас вуглеводів зменшується до критичного рівня, організм починає для вироблення енергії застосовувати жири. Йдеться про вивільнення жирів із жирових депо організму", - підкреслив Васильєв.

Через це виникає так звана ліпемія, тобто жирних кислот у крові стає надто багато. Це призводить до жирової дистрофії печінки. Якщо процес не припиняється, то він призводить до печінкової недостатності.

"Проте це не найгірше, що буває при вивільненні жирів. Внаслідок їх недоокислення в організмі підвищиться рівень так званих кетонових тіл і саме вони впливають на організм, у тому числі на функції головного мозку, функцію нирок", - додав лікар.

Васильєв також сказав, що у разі негайного припинення Сенцовим голодування точного прогнозу щодо його стану дати не можна. "Оскільки ми не знаємо показники біохімічного аналізу крові, не можемо визначити загальний стан Сенцова. Потрібно розуміти, що одній людині для того, щоб виникли незворотні процеси, які спричинюють смерть, не потрібно й 70 днів. На цьому етапі Олег наближається до тієї ситуації, коли нічого вже не можна буде виправити. Зміни будуть такими, що його неможливо буде вивести на більш-менш нормальний рівень життя", - резюмував він.

Продюсер Анна Паленчук розповіла, що Сенцов надіслав їй листа, відмовившись розповідати про своє здоров'я. "Отримала листа від Олега. Відправлено 26 липня. Ми з ним листуємося про екранізацію "Номерів". Але про здоров'я він не написав, так як сказав, що не хоче засмучувати", - повідомила Паленчук.

Джерело: Факты

"Нам поскаржилися на катування та жорстоке поводження": ООН перейнялася ставленням до полонених окупантів в Україні

четвер, 28 березень 2024, 12:27

Моніторингова місія ООН з прав людини активно перейнялася долею російських військових, які прийшли на чужу землю вбивати українців, та заявила: росіян нібито катують у транзитних місцях після їх евакуації з поля бою. Про це йдеться у звіті Управління в...

Війну оголосили "священною", а Захід - "сатанистським": З'їзд РПЦ благословив Путіна на повне знищення України

четвер, 28 березень 2024, 11:59

Війна, яку розпочав диктатор Володимир Путін, стає «новим етапом національно-визвольної боротьби російського народу», а вся територія України «має увійти до впливу Росії». Такі засади закріпила Російська православна церква у новому Наказі XXV Всесвітнь...