Процес прискорюється: Скільки парафій Московського патріархату перейшли до ПЦУ

Подолано перший психологічний бар'єр

Вже 100 парафій Української православної церкви Московського патріархату після Об’єднавчого собору перейшли до новоствореної Православної церкви України. Основна маса перехідників очікується з перереєстрацією юридичних документів парафій та назви УПЦ на митрополію Московського патріархату, що має відбутися згідно закону менше ніж за два місяці, зазначають Патріоти України.

Найбільш активним регіоном, де парафії колишньої УПЦ (МП) переходять до ПЦУ, є Вінниччина. Загалом же найактивніше це роблять громади на заході та в центрі України, на Сході, Півдні та Півночі, а також у Київській області така активність значно нижча.

Останніми до першої сотні на Водохреще, 19 січня, до ПЦУ приєдналися релігійні громади села Стуфчинці (Хмельницька область), села Головчинці (Хмельницька область) та міста Хмельницький (парафія на честь св. Іоанна Богослова).
Шлях до приєднання парафій московського патріархату до Православної церкви України розблоковано. Верховна Рада ухвалила закон, який встановлює єдину процедуру переходу та значно спрощує бюрократичну тяганину.

Як повідомлялося, 5 січня Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос, яким надав незалежний статус Православній церкві України, про створення якої було оголошено на Об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року. За словами Варфоломія, Константинопольський патріархат надаючи автокефалію, прийняв до себе мільйони вірних України як справжня церква-матір, на відміну від їхньої "мачухи". 6 січня відбулася історична подія - предстоятелю Православної церкви України митрополиту Епіфанію у Стамбулі вручили Томос.

До цього, 15 грудня був проведений Об'єднавчий собор. На ньому були присутні зокрема представники Вселенського патріархату, глави УПЦ Київського патріархату та УАПЦ, а також митрополити УПЦ Московського патріархату Симеон і Олександр. Під час собору після голосування Епіфаній став митрополитом Київським і всієї України. Своєю чергою, митрополит УПЦ МП Онуфрій втратив свій статус. Сама ж УПЦ МП за рішенням Верховної Ради мусить бути перейменована в РПЦ в Україні.

Після проведення собору в різних регіонах України розпочались переходи парафій із УПЦ МП до ПЦУ. Найбільша кількість переходів у Вінницькій області. Також є переходи парафій у Дніпропетровській області, що є першим фактом на території Лівобережної України.

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...