Провокації і не тільки: Ректора НАУ взяли на хабарі за наводкою кума Табачника, - журналіст

Після викриття "корупціонера" у НАУ бояться повернення кума Табачника Луцького.

Ілюстрація: ЖЖ"У студентів Національного авіаційного університету є прикмета: коли говорять про корупцію в їхньому університеті, треба шукати слід Луцького", - пише у своєму блозі Олексій Братущак, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Цього, напевно, не знали журналісти, які протягом дня поширювали новину про затримання т.в.о. ректора НАУ Володимира Харченка під час отримання хабара. Не знаю, що там Голова СБУ доповідав Президенту, але в офіційному повідомленні прізвище Луцького теж не прозвучало.

Тут варто нагадати, ким є Луцький. Максим Луцький - екс-нардеп Партії регіонів, кум екс-міністра освіти Дмитра Табачника, колишній перший проректор НАУ. Саме останній пункт у його біографі і є початком історії про отримання хабара т.в.о. ректором НАУ.

Максим Луцький у день звільнення, НАУ, 20.08.2015

Рік тому Луцького та його спільників звільнив щойно призначений т.в.о. ректора НАУ. Звільнені з цим не погодилися. Звернулися до суду. І виграли.

Щодо Луцького, то законної сили рішення суду набрало 4 липня 2016. Це рішення я знайшов сьогодні, коли побачив повідомлення правоохоронців, що т.в.о. ректора НАУ вимагав хабар за поновлення співробітника на посаді.

"ОСОБА_2" в ухвалі Апеляційного суду Києва є Максимом Луцьким

Сьогодні по мережі гуляло повідомлення, що це якийсь професор готовий був дати хабар 170 тисяч євро, щоб повернутися на свою посаду. Насправді, професори в НАУ ще не доросли до тих вершин, щоб відбивати хабарами такі суми. А от 1-ий проректор - саме воно. Допомогти з відведенням землі для будівництва будинку на території НАУ, і одразу можна відбити усі інвестиції в посаду...

Уже маючи це рішення суду та попередні повідомлення правоохоронців про вимагання хабару за поновлення на посаді, я поїхав на брифінг керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. На прямі запитання про роль та місце Луцького у цій історії Назар Холодницький так і не дав відповіді.

Натомість, на брифінгу Холодницький повідомив: Харченко вимагав хабар за поновлення на посаді першого проректора, проректора та двох керівників відділів, люди звернулися до правоохоронців. Тобто, по суті, йшлося про команду Луцького.

Згодом один з обізнаних правоохоронців розповів: т.в.о. ректора Харченка взяли за зверненням саме Луцького. Та й сам Харченко у соцмережі написав: "Хабар - це провокація Луцького".

Затриманий тво ректора звинувачує Луцького у провокації

Сподіваюся, що слідство справді визначить справжнього корупціонера в цій історії.

Для НАБУ та СБУ в цій історії є певна пастка. Брати т.в.о. ректора на хабарі за заявою людей, яких в НАУ відверто називають головними корупціонерами - це зашквар. Спільнота НАУ та обізнані у справах НАУ можуть запідозрити борців з корупцією у грі на боці головних корупціонерів НАУ.

Самі ж правоохоронці у відвертих розмовах кажуть, що розуміють цю двояку ситуацію. Але переконують: ми не граємо на боці одних чи інших корупціонерів, є заява - реагуємо, якщо команда Луцького повернеться до університету та будуть факти корупції у їхній діяльності, то прийдемо і за ними.

Дії ж Харченка пояснюють тим, що він був переконаний: корупціонера Луцького в антикорупційних органах із заявою про вимагання хабара не сприймуть.

До повної картини варто додати: кілька днів тому комісія Міносвіти з перевірки скарг щодо НАУ рекомендувало міністру звільнити т.в.о. ректора Харченка. У відповідь на це Харченко оприлюднив відкрите звернення до міністра освіти Лілії Гриневич. Головний меседж: чи дозволить вона "тіньовим комерсантам поставити хрест на розвитку НАУ".

В освітній спільноті НАУ взагалі не розуміють, чому "корупціонера" т.в.о. ректора правоохоронці беруть, а відверті корупційні дії попередніх керівників вишу залишаються поза увагою правоохоронців. Щодо цього пропоную ознайомитися із позицією активістки НАУ, яка в корупційному середовищі змогла організувати наукове товариство студентів:

Після викриття "корупціонера" у НАУ бояться повернення кума Табачника Луцького.

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...