''Путін відкрив скриню Пандори'': Портников про те, чим обернеться для Кремля агресія на Азові

Президент Росії Володимир Путін пішов на загострення ситуації навколо Азовського моря, щоб закріпити за РФ анексований Крим і відбити в українських моряків бажання ходити через Керченську протоку. Таку думку висловив український журналіст і блогер Віталій Портников в інтерв'ю виданню After Empire, повідомляють Патріоти України.

Як зазначив журналіст, Путін анексією Криму "відкрив скриню Пандори", і наслідки цього кроку непередбачувані. За його словами, після анексії Криму "чисто на пропагандистському рівні з обох боків" виникла проблема - чиїми прибережними водами є води Керченської протоки?

"З точки зору України і з точки зору міжнародного права території Автономної Республіки Крим є невід'ємною частиною України, єдина країна, яка вважає інакше - це країна-окупант, Російська Федерація. На підставі того, що Російська Федерація вважає Автономну Республіку Крим частиною своєї території, і це записано в Конституції Російської Федерації чорним по білому, як результат агресії, прибережні води Керченської протоки вважаються прибережними водами Росії", - заявив журналіст.

На думку Портникова, після того, як українські кораблі спокійно пройшли через Керченську протоку в Азовське море, в Кремлі виникло відчуття, що "ось українці пройшли спокійно через Керченську протоку, вони там ходять ніби у себе вдома, ніби Крим не наш".

"І, відповідно, коли вони наступного разу підуть, треба відбити у них взагалі готовність і бажання там ходити, тому що Крим наш, і вони природно не можуть через наші прибережні води ходити, як ніби вони у власній квартирі. І тоді логіка агресії дуже проста. Ми там повинні влаштувати щось, щоб відбити у них бажання там плавати, тому що це ставить під сумнів наше власне уявлення про статус Криму, і дозволяє українцям думати, що Крим залишається, принаймні з точки зору морських кордонів, територією України", - пояснив він.

Як підкреслив журналіст, акт агресії і анексії чужої території "завжди буде нести за собою цілу низку таких правових наслідків". "Скільки б Путін не стверджував, що "питання Криму закрите" - це питання відкрите, і ми ще не знаємо, що з цієї скрині Пандори, відкритої Путіним і його співучасниками, вилетить далі", - заявив він.

"Ось вся історія, і тому я розумію дії Москви, яка просто хотіла, щоб більше такого не відбувалося, щоб більше через прибережні води Керченської протоки українські судна не плавали. Так вони мають право, але нехай не плавають. І коли українські судна розвернулися і пішли в нейтральні води, щоб не створювати причин для конфлікту, то російські кораблі погналися за ними саме тому, що завдання було з Кремля влаштувати там битву на морі, може бути навіть більшу, ніж ми думали. Може бути, хотілося більш серйозного конфлікту, але такого, щоб він раз і назавжди закрив тему можливого вільного плавання через Керченську протоку, ось і вся історія", - уклав Портников.

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...