"Путіну не потрібна велич Америки. А нам, як вашим союзникам, потрібна": Європейські лідери застерегли Трампа від зближення з Росією

Лист-зверненням до американського президента підписали 17 діючих і колишніх лідерів та чиновників Центральної та Східної Європи.

Дональд Трамп. Фото:BBC.com

Діючі та колишні лідери країн Центральної та Східної Європи звернулися до обраного президентом США Дональда Трампа з закликом двічі подумати, перш ніж йти на зближення з РФ і вибрати таким чином неправильну сторону. Вони висловили свої зауваження в листі до Трампо, повідомляють Патріоти України з посиланням на Європейську правду.

Лист-звернення був опублікований у виданні The Washington Post. "Путіну не потрібна велич Америки. А нам, як вашим союзникам, потрібна", - йдеться в листі 17 діючих і колишніх лідерів і чиновників Центральної та Східної Європи.

"Як ваші союзники, ми закликаємо американців в новій адміністрації США і Конгресі твердо стояти на захисті наших спільних цілей та інтересів: миру, атлантичної сили і волі", - сказано в листі. Серед підписантів листа - діючий президент Болгарії Росен Плевнелієв, екс-президент Румунії Траян Бесеску, екс-президент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес, екс-президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга, екс-прем'єр і екс-глава МЗС Швеції Карл Більдт.

Європейські лідери написали, що вітають обрання Трампа, але якщо він вирішить об'єднати зусилля з Путіним, можливі серйозні негативні наслідки для Європи і Сполучених Штатів. Перш за все, адміністрація Трампа не повинна послаблювати санкції щодо Росії або мовчки приймати російську анексію Криму, наголошується в листі. За їх словами, це не тільки деморалізує проамериканські сили в Україні, а й дестабілізує регіон економічно і розв'яже руки екстремістським, антизахідних акторам.

"Наслідки такої угоди (з Путіним) похитнули б довіру до США і їх союзників і в інших місцях", - йдеться в листі. На думку європейських політиків, Путін не може бути союзником Заходу, а російська політика зробила Європу більш небезпечним місцем для всіх.

Такий заклик до Трампа схожий на відкритий лист, який кілька лідерів Центральної та Східної Європи написали президенту Обамі незабаром після того, як він вступив на посаду в 2009 році. Тоді лідери застерегли американського президента від "перезавантаження" відносин США з Росією.

Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...

"Треба закінчити якомога швидше": Орбан цинічно висловився про війну в Україні та приголомшив заявою про західні війська

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:15

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Захід – за крок до відправлення своїх солдатів до України. Про це пише видання Magyar Hang, передають Патріоти України. “Це не наша війна, а війна двох слов'янських народів, яку треба закінчити якомога ш...