Радник Дональда Трампа допомагав Партії регіонів виводити гроші, - Associated Press

Пол Манафорт в 2012 році допоміг вивести з України 2,2 мільйона доларів.

Пол Манафорт. Фото: William B. Plowman/NBCU/Getty Images.

Керівник виборчого штабу кандидата в президенти США Дональда Трампа Пол Манафорт в 2012 році допоміг Партії регіонів вивести з України 2,2 млн доларів. Про це повідомляє Associated Press з посиланням на джерела, знайомі з розслідуванням чорної бухгалтерії проросійської політсили, передають Патріоти України.

За даними агентства, гроші були виведені за допомогою платежів двом лобістським фірмам у Вашингтоні. Угода була укладена таким чином, щоб не було помітно впливу іноземної партії на політику США.

Згідно з чинним в США федеральним законом, лобісти зобов'язані повідомляти Міністерство юстиції про будь-які зв'язки з іноземними партіями або політичними лідерами. Приховування цих відомостей є кримінальним злочином і передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'яти років або штраф на 250 тисяч доларів.

На Партію регіонів в 2012 році разом з Манафортом працював його діловий партнер і нинішній топ-стратег виборчої кампанії Трампа Рік Гейтс, пише AP. Він допомагав керувати некомерційною організацією "Європейський центр сучасної України", яка була створена в Брюсселі для лобіювання інтересів тодішнього президента Віктора Януковича і до складу правління якої входили депутати Верховної Ради від Партії регіонів.

Згодом ця організація виплатила щонайменше 2,2 млн доларів двом американським лобістам Podesta Group Inc. і Mercury LLC. Їх завданням було блокування резолюції американського конгресу про вимогу до Януковича звільнити політичного в'язня. На той період у в'язниці перебувала лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко.

"Лобістські фірми продовжували працювати до тих пір, поки Янукович не покинув країну в лютому 2014 року", - зазначає агентство.

Гейтс підтвердив AP, що познайомив американських лобістів з "Європейським центром сучасної України" і іноді їх консультував. Він назвав свої дії законними і додав, що не робив спроб обійти вимоги американського закону.

Нагадаємо, 14 серпня The New York Times повідомила, що виявлені в Києві рукописні бухгалтерські книги свідчать про отримання Полом Манафортом 12,7 млн доларів під час його перебування на посаді радника колишнього президента України Віктора Януковича.

Пізніше Національне антикорупційне бюро України підтвердило, що ім'я Манафорта фігурує в списках чорної бухгалтерії Партії регіонів.

"Ворог почав наступальну кампанію ще в жовтні минулого року": Селезньов дав прогноз, скільки часу триватиме активний наступ РФ

п’ятниця, 17 травень 2024, 6:53

Росія буде потужно атакувати на різних ділянках фронту ще приблизно тиждень або два. Про це заявив "Еспресо" колишній речник Генштабу ЗСУ, військовий експерт Владислав Селезньов. За його словами, зазвичай масштабні наступальні операції можуть тривати в...

"Окупанти залякані, що їх розстріляють": Військовослужбовець ЗСУ розповів про бої на Лиманському напрямку і самогубства в лавах ворога

п’ятниця, 17 травень 2024, 6:42

Понад місяць російські війська активно штурмують позиції Сил оборони на Лиманському напрямку. У бій окупанти посилають піхотні групи, які мають наказ не повертатись ні за яких умов. Про ситуацію на цій ділянці фронту в етері "Суспільне. Студія" розпові...