"Росія має заплатити свою ціну за агресію": Україна підготувала позов проти РФ до Гаазького трибуналу - Порошенко (відео)

​РФ звинувачують у порушенні двох конвенцій.

Фото:http://www.president.gov.ua/

Україна подає позов проти Росії до Міжнародного суду ООН в Гаазі. Відповідне доручення Міністерству закордонних справ надав президент України Петро Порошенко, передають Патріоти України з посиланням на прес-службу глави держави.

Ідеться про порушення Росією Конвенції ООН щодо протидії фінансування тероризму та Конвенції щодо ліквідації усіх форм расової дискримінації. "Три роки Російська Федерація брутально порушує міжнародне право, три роки здійснює незаконну анексію Криму, незаконну окупацію Сходу нашої країни на території Донецької та Луганської областей, реалізує політику знищення і дискримінації в Криму", - зазначив Порошенко.

Про це він сказав під час зустрічі з уповноваженим президента у справах кримськотатарського народу Мустафою Джемілєвим, заступником міністра закордонних справ Оленою Зеркаль, заступниками глави Адміністрації президента Костянтином Єлісєєвим та Олексієм Філатовим, повідомляє прес-служба глави держави.

Порошенко підкреслив, що протягом останніх трьох років російські бойовики скоїли численні терористичні атаки, жертвами яких стали сотні тисяч безвинних людей, котрі були змушені покинути свої оселі. Нині близько 1,7 млн українців є тимчасово переміщеними особами.

"Ті, хто залишився і в Криму, і на Донбасі, зазнають тортур та переслідувань. Забороняється діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та скоються інші злочини, які не можуть залишатися безкарними", - сказав президент. Також Порошенко нагадав про численні злочини, які вчинили терористи проти мирного населення в Маріуполі, Волновасі, Краматорську, а також про збитий бойовиками малайзійський літак рейсу МН-17, коли загинули 298 людей.

Україна увесь цей час діяла проти збройної агресії Росії виключно у форматі міжнародного права, підкреслив Порошенко. Процес тривалої досудової роботи завершили - позов готовий до подання до Міжнародного суду ООН в Гаазі. Цей позов відбувається в рамках Конвенції щодо протидії фінансування тероризму. Всього в рамках цього позову провели п'ять засідань та направили 45 нот.

Друга позиція у позові стосується застосування Конвенції щодо ліквідації усіх форм расової дискримінації, де також провели три засідання та подали понад 20 нот. "Сьогодні увесь комплекс робіт по досудовому процесу завершено. Сьогодні Україна повністю готова, щоб передати до Міжнародного суду ООН в Гаазі необхідні документи для притягнення до відповідальності Російську Федерацію за цими двома Конвенціями", - зазначив президент.

Порошенко запевнив, що тримає на контролі попередні позови проти Росії в рамках позовів щодо порушення нею міжнародного морського права. Україна ставить питання щодо притягнення до відповідальності за незаконну конфіскацію Росією українського майна, українських родовищ, захоплення українських платформ, перешкоджанню рибальству, нанесення екологічної шкоди та інші процеси, які спричинили шкоду Україні в анексованому Криму та окупованому Донбасі.

"Росія має заплатити свою ціну за агресію", - сказав Порошенко та доручив українським дипломатам передати вже сьогодні, 16 січня, позов до Міжнародного суду ООН в Гаазі.

"Треба готуватися": Боєць "Азову" розказав, коли закінчиться війна в Україні

понеділок, 29 квітень 2024, 10:56

Коли закінчиться війна в Україні - головне питання, яке хвилює кожного громадянина нашої країни. На думку бойця "Азову" з позивним "Ніко", це станеться, на жаль, нескоро, передають Патріоти України. За словами бійця 12-ї бригади НГУ "Азов", українці щ...

"Треба готуватися": Боєць "Азову" розказав, коли закінчиться війна в Україні

понеділок, 29 квітень 2024, 10:56

Коли закінчиться війна в Україні - головне питання, яке хвилює кожного громадянина нашої країни. На думку бойця "Азову" з позивним "Ніко", це станеться, на жаль, нескоро, передають Патріоти України. За словами бійця 12-ї бригади НГУ "Азов", українці щ...