​"Російський Гібралтар" в православій святині: Британське ЗМІ підозрює Путіна в облаштуванні віськово-морської бази на Афоні

Гора Афон наразі являє собою великий будівельний майданчик, що сильно контрастує з пусткою і бідністю в іншій частині Греції. Російські гроші, сотні мільйонів євро, є важливим джерелом всього, що відбувається наразі.

Свята гора Афон

Патріоти України пропонують ознайомитись зі статтею британського консервативного видання The Spectator від Джеремі Нормана, стосовно неочікуваних змін на всеправославній святині, котра розташована на північному березі Греції.

Зокрема пан Норман зазначають, що будівельні роботи, ймовірно, стоять сотні мільйонів євро, але гранти Євросоюзу і ЮНЕСКО є лише незначною частиною тих витрат, свідоцтва яких йому вдалося побачити.

«Передача грошей церкви для придбання порятунку на небесах не видається серйозним поясненням. А чи немає у Росії якогось таємного наміру, який міг би пояснити подібні щедрі пожертви? З якої причини пан Путін настільки зацікавлений в цьому закритому, суворому місці, що охороняється?», - пише журналіст, відзначаючи, що російський президент, принаймні двічі вже побував тут.

Також автор вказує, що багато росіян відвідують гору Афон і чимало з них працюють там, але при цьому люди уникають розмов про роль Росії на Святій Горі.

«Створюється враження, тут відбувається щось більш глибоке і більш зловісне. Може бути, Росія використовує гору Афон як пост прослуховування або як центр збору розвідувальної інформації, що знаходиться далеко за лінією фронту НАТО? Ми помітили там деяку кількість сучасних антен і тарілок.

Можливо, відповідь криється в важливому стратегічному розташуванні гори Афон? Вона знаходиться поблизу турецького кордону і вузької протоки Дарданелли - дуже зручна бухта заходу російських кораблів, що йдуть зі своїх баз в недавно анексований Крим. Якщо турки вирішать блокувати вузьку протоку між Європою і Азією, це місце може виявитися надійною гаванню, навіть свого роду російським Гібралтаром», - пише британський журналіст.

Представник ЗМІ також стверджує, що ЄС і Греція мають відповісти, зокрема, на питання, чи є грецький уряд стороною в дискусіях між ченцями і Путіним.

«Греція і НАТО несуть відповідальність за те, щоб ця невелика частина Європи міцно залишалася в їх сфері. Це місце ризикує перетворитися в російський сателіт, якщо воно вже їм не стало. Чи знає про це Євросоюз і схвалює він ту ціну, яку гора Афон платить за російські гроші?», - задається питаннями автор.

"Разом ми обов'язково досягнемо успіху": Путін звернувся з цинічною заявою до жителів окупованих територій Донбасу

субота, 11 травень 2024, 11:27

Президент Росії Володимир Путін привітав жителів захоплених територій Донеччини та Луганщини із 10-річчям "утворення республік", а насправді - з десятим роком окупації. Про це повідомляють російські засоби масової пропаганди. У своєму "вітанні" жителів...

Воєнні злочини, за які доведеться відповісти: У ГУР ідентифікували 29 окупантів, які запускають по Україні ракети "Кинджал"

субота, 11 травень 2024, 10:59

У Головному управлінні розвідки МО встановили особи 29 військовослужбовців РФ, які обстрілюють територію України гіперзвуковими ракетами "Кинджал" Про це повідомляє ГУР МО. "Оперативники та аналітики Головного управління розвідки Міністерства оборони У...