"Россия согласится на автокефалию в Украине, но есть подвох": Історик вказав на небезпеку

31 серпня глава Російської Православної церкви патріарх Кирило у Стамбулі зустрінеться з Вселенським патріархом Варфоломієм. Так, глави церков обговорять "двосторонні питання, які становлять спільний інтерес", повідомляють Патріоти України.

Чи є таким "спільним інтересом" Україна і надання автокефалії її церкві? Чи має патріарх Кирил важелі тиску на патріарха Варфоломія? Як виглядає ідеальний варіант вирішення "українського питання" для Про це та багато іншого в бліц-інтерв'ю розповів російський історик, політичний діяч Андрій Зубов.

- Я думаю, що так. Зараз в церковних відносинах в трикутнику Київ-Москва-Константинополь, безумовно, це головне. І те, чи буде надана автокефалія, ким буде надана автокефалія - це першорядне питання.

Я припускаю, що, оскільки патріарх Кирил - людина розумна, він розуміє, що автокефалія української церкви - це неминуча річ. Рано чи пізно це станеться. Причому, мабуть, рано. Питання, що називається, перезріло.

Друга за величиною православна країна світу, за традиціями вселенської православної церкви, звичайно, повинна мати автокефалію.

Питання в тому, як буде створена автокефалія. Якщо вона буде створена через Константинополь, шляхом створення як би нової церкви, по ідеї патріарха Варфоломія, в яку вливаються всі православні церкви - це один варіант. Він, зрозуміло, дуже невигідний не тільки Москві, але і для Української церкви Московського патріархату.

Другий варіант - автокефалію надає Московський патріархат - частини своєї церкви. І тоді вже інші церкви України входять в неї. Для Москви це набагато більш правильне рішення. Причому, досягається та ж мета - автокефалія.

- Як ви думаєте, до якого варіанту більше схиляється патріарх Кирил?

- Цього я не знаю. Але, виходячи зі своїх же інтересів і об'єктивної реальності, для Московського патріархату правильніше було б вчинити саме так.

Помилково усіма силами утримувати Константинополь від надання автокефалії українській церкві і самим її не давати.

Я думаю, що виникне така ситуація, коли... Можливо, це не зовсім відповідний образ. Проте. В домі виросла дочка, вона доросла, треба її видавати заміж. Краще її видати заміж, ніж дозволити, щоб вона втекла з кимось.

Важливо, щоб Москва правильним чином надала повну автокефалію українській церкві. Це буде найправильніше і потрібне для Москви рішення.

- На вашу думку, з якими пропозиціями патріарх Кирил їде до Варфоломія?

- Це найголовніше. Знати б це. Але ніхто цього не знає. Поки, як відомо, владика Іларіон, міністр закордонних справ Московського патріархату, об'їжджав помісні православні церкви, намагаючись їх переконати в тому, що Україні не потрібна автокефалія. Але я знаю, що він не зустрів розуміння практично в жодній православній церкві світу.

Тому ідея, якою він погрожував - новий розкол, новий "1054 рік", коли католицька і православна церкви розділилися - вони явно малореалізуємі, та ще й досить шкідливі. Вони вдарять по самій Російській церкві, яку всі будуть вважати розкольницькою.

Йти по шляху конфронтації з Константинополем і оголошення Константинополя розкольниками, якщо вони нададуть автокефалію Україні - це величезна помилка, це злочин проти церкви.

- Чи є у патріарха Кирила важелі тиску на патріарха Варфоломія?

- Ні. Таких важелів практично немає.

Православний світ і Константинопольська патріархія дуже роздратовані тим, що Кирил фактично обманув Варфоломія і не взяв участі в Всеправославному соборі на Криті. Тут, скоріше, треба відновлювати відносини - тиснути немає на що.

Останні події - в Греції посланці Москви намагалися посіяти ворожнечу між Грецької церквою і Константинополем. Їм нічого не вдалося, їх виставили геть, вказали на двері. Це, звичайно, справило дуже важке враження і в Грецькій церкві, і в Константинополі.

Тому, крім української теми цих переговорів, друга тема - це відновлення нормальних відносин між Москвою і Константинополем, зіпсованих незграбними і непевними кроками Москви.

Джерело: Обозреватель

"Давайте говорити про це спокійніше": В ОП розповіли, коли Залужний розпочне роботу на посаді посла у Великій Британії

вівторок, 23 квітень 2024, 22:42

Колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний впродовж кількох тижнів має розпочати роботу на посаді посла у Великій Британії. Про це в ефірі на телеканалі "Київ" у вівторок, 23 квітня, заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, передають...

Втік із України ще 10 років тому: "Завгоспа" Януковича видворили з Литви

вівторок, 23 квітень 2024, 21:41

Литовська влада видворила з території країни колишнього голову Державного управління справами та одного із соратників колишнього президента України Віктора Януковича Андрія Кравця. Про це повідомляє литовське видання Delfi, передають Патріоти України. ...