Розплата за окуповані території: Верховний суд України дозволив арештувати акції провідних російських банків

Йдеться про іменні акції "Сбербанку", "Промінвестбанку" і "ВТБ банку".

Верховний суд України дозволив арештувати акції російських банків для стягнення компенсації за анексію Криму і "націоналізовані активи". Про це йдеться на офіційному сайті суду, зазначають Патріоти України.

Згідно з повідомленням, в липні 2018 року 18 юридичних осіб та одна фізична особа звернулися до Апеляційного суду Києва з проханням визнати і дозволити виконання рішення Арбітражного суду в Гаазі (Нідерланди) від 2 травня 2018 року у справі щодо стягнення з Російської Федерації компенсації за активи в окупованому Криму.

У заяві стверджувалося, що на території України є майно боржника. Заявник просив накласти арешт на іменні акції "Сбербанку", "Промінвестбанку" і "ВТБ банку".

Апеляційний суд Києва задовольнив заяву про забезпечення позову і заяву про визнання і дозвіл на виконання рішення Арбітражного суду.

Верховний суд розглянув скарги і постановив залишити в силі друге рішення Апеляційного суду Києва. У той же час скарга на постанову про забезпечення позову задоволена частково. Остаточне рішення буде опубліковане 1 лютого.

Як повідомлялось, Апеляційний суд Києва 5 вересня вирішив накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку.

Це визначення було прийнято в зв'язку з заявою про забезпечення позову про визнання і виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Ухвалою суду від 5 вересня ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку також було заборонено здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного банкам рухомого і нерухомого майна, в тому числі, за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування і т. д.

Однак це визначення було оскаржене у Верховному суді 14 вересня.

Зазначений вище розгляд було ініційовано позивачами проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ і України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) і відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом прийняття з серпня 2014 року заходів, які перешкоджали їх інвестиціям в об'єкти нерухомості, що знаходяться в Криму, і в кінцевому рахунку привели до експропріації цих інвестицій.

Серед позивачів, зокрема, компанії "Аеробуд", "Крим Девелопмент", "Нива-тур", "УБК-Інвест", "Едельвейс-2000", ПП "Планета", "Приватофіс", "Приватленд", "Дан-Панорама", "Санаторій Енергетик", КУА "Фінансовий капітал" і КУА "Фінансовий вектор".

Надійної техніки на полі бує стане більше: Канадський виробник броньовиків Roshel відкриє завод в Україні

субота, 11 травень 2024, 5:00

Канадська компанія Roshel, яка виробляє броньовані автомобілі Senator зокрема для потреб ЗСУ, планує частково локалізувати своє виробництво в Україні. . Броньовики Senator початково були створені для операцій правоохоронних органів Північної Америки, ...

Найбільший секрет Лукашенки, або Он де буде "білоруська Херасіма": Американці дізналися, де збудували таємну базу, куди Путін міг вже експортувати "Іскандери" з ядерними боєголовками

субота, 11 травень 2024, 4:15

Те, що у випадку навіть підготовки запуску тактичної ядерної зброї Білорусь за лічені хвилини може перетворитись на скопище руїн, ні для кого не секрет. Однак Путін сподівається, що росії побояться мстити тим самим чином. Стало відомо, де Мінськ планує...