Розслідування поновлюється і прискорюється: Поляки знайшли нові докази теракту проти літака президента Качиньського

На переконання міністра оборони Польщі звіт попередньої польської урядової комісії, яка протягом 2010-2011 рр. досліджувала причини Смоленської катастрофи, - "фальшивий і неправдивий".

Останки літака польського президента під Смоленськом. Фото:dt.ua

Варшава відновила розслідування у справі авіакатастрофи під Смоленськом у зв'язку з появою "прихованої і невідомої раніше інформації" про причини катастрофи, яка має важливе значення. Про це 30 березня заявив міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич, повідомляють Патріоти України з посиланням на Укрінформ.

"Причиною створення цієї комісії, відповідно до розпорядження міністра національної оборони, було оприлюднення прихованої або невідомої раніше інформації, яка має велике значення для слідства, що раніше не вивчалася з різних причин - небажання, нерозуміння, незнання, помилки", - заявив Мацеревич у час засідання комісії Сейму з питань оборони.

Він зазначив, що не була досліджена одна з головних систем літака, яка мала фабричний брак, що вже є достатньою причиною для відновлення слідства. Крім того, приводом для відновлення слідства є неправильна ідентифікація тіл жертв катастрофи.

На його переконання, звіт попередньої польської урядової комісії, яка протягом 2010-2011 рр. досліджувала причини Смоленської катастрофи, - "фальшивий і неправдивий". Мацеревич також сказав, що він не проти приєднання до підкомісії з розслідування катастрофи нових експертів.

Опозиційні політики під час засідання комісії зазначили, що Мацеревич не переконав їх у необхідності відновлення слідства. Екс-глава МНО Польщі Томаш Семоняк наголосив, що справжнім наміром відновлення слідства є спроба звинуватити в катастрофі екс-прем'єра Польщі Дональда Туска.

Зазначимо, раніше міністр закордонних справ Польщі уточнив, що відновлення нормальних контактів Варшави з Москвою можливе, наприклад, за умови надання допомоги у з'ясуванні причин Смоленської катастрофи.

Ходжес оцінив шанси України провести контрнаступ цього року

четвер, 2 травень 2024, 14:27

Наразі готовність України до масштабного контрнаступу не передбачається. Втім, історія сповнена прикладів, коли одній стороні вдалося почати успішний контрнаступ, коли інша сторона цього не очікувала. Про це заявив американський генерал Бен Ходжес в ін...

Відверто порушують Конвенцію ООН: У Держдепі США розповіли, чим росіяни труять ЗСУ на полі бою

четвер, 2 травень 2024, 13:53

Росія використовує хімічну речовину хлорпікрин проти українських військових, чим порушує Конвенцію ООН про заборону хімічної зброї. Про це йдеться у заяві Держдепартаменту США, передають Патріоти України. Відомство має докази використання не тільки хло...