СБУшний опер Куць, або Що відомо про нового керівника Донецької ОВЦА (фото, відео)

Очікувати від Куця ідей на кшталт позолочених "чарівних пенделей", мабуть, не варто.

Скріншот

"Екс-керівник Донецької обласної ВЦА Павло Жебрівський назвав свого наступника на цій посаді - Олександр Куць, який зараз є начальником Головного управління Служби безпеки України в Донецькій і Луганській областях", - пише у своєму блозі Вікторія Іванова, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"За словами Жебрівського, це не новина, і кандидатуру Куця затвердив Кабмін. Сьогодні Куця офіційно призначив на посаду президент України Петро Порошенко. У відкритих джерелах про нього інформації мало. СБУшник - це такий стиль життя. Але дещо таки на Куця знайти вдалося.

Він народився у Ростові-на Дону в 1976 році, в Україні живе з 1990 року. Про дитинство, місце навчання та проживання Куця у юності невідомо.

Його офіційна біографія починається з 2009 року. З цього терміну і по 2012 рік він був заступником начальника Головного відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (ГВ "К") Головного управління Служби безпеки України у Києві та Київській області. У 2014-2015 роках згаданий як заступник начальника Головного управління Служби безпеки України у Києві та Київській області.

У ЗМІ писали, що Куць на цих посадах зарекомендував себе в очах начальства як дуже грамотний керівник і опер - щорічно його підлеглими порушувалася від 30 до 50 кримінальних справ, більшість з яких - по ст. 368 КК України (одержання хабара).

З 2015 року Куць працює начальником Донецького УСБУ. Відомо, що він очолив заходи по виявленню та викриттю трьох зрадників у лавах керованого ним управління, в тому числі співробітника контррозвідки і шифрувальника, завербованих російською розвідкою.

Ними виявилися син екс-начальника Луганського УСБУ Олександр Третяк, Валерій Нікіфоров та Євген Косяк - екс-заступник начальника слідчого відділу Донецького УСБУ. 14 жовтня 2016 року Куць отримав звання генерал-майора.

Саме він виступив ініціатором об'єднання двох обласних управлінь СБУ - Донецького і Луганського у єдину структуру. 21 серпня 2017 року Куць став начальником новоствореного об'єднаного Головного управління Служби безпеки України в Донецькій та Луганській областях.

Він провів низку реформ і в результаті на Донбасі утворилося три центри об'єднаного УСБУ в Краматорську, Маріуполі та Сіверськодонецьку. Центральний апарат був переведений у Краматорськ.

На відміну від Жебрівського, який встигав і писати у Facebook про актуальні події на Донеччині, про обстріли, поранених, про руйнування, а також роздавати інтерв'ю з коментарями, Куць взагалі сторінки у соцмережі не має. Принаймні, під своїм ім'ям.

Як і будь-який СБУшник средньої ланки, Куць рідко з'являвся у ЗМІ. Ось у 2016 році в Маріуполі він на виставці про роботу УСБУ він коментував експозицію. Помітно, що Куць відмінно володіє українською мовою.

У березні 2017 року, коли люди нардепів Семена Семенченка та Володимира Парасюка блокували залізничні шляхи на Донеччині, кероване Куцем УСБУ займалося їх розблоковуванням. Про розблокування станції Кривий Торець розповідав на одній з прес-конференцій.

Чи має Куць родину, дітей, які в нього хобі та захоплення - це теж секрет. Доречі, його електронну декларацію за 2017 рік передивитися неможливо - ці дані засекречені. В цілому, можна прогнозувати, що на посаді керівника Донецької обласної ВЦА Куць буде, м'яко кажучи, не дуже публічним. Очікувати від нього ідей на кшталт позолочених "чарівних пенделей", мабуть не варто".

Джерело: Depo.ua

"Ціль знищено": Олещук показав влучну роботу зенітників по ворожих "Шахедах"

вівторок, 23 квітень 2024, 15:52

Командувач Повітряних сил Микола Олещук подякував зенітникам Одеської бригади за ефективне знищення дронів-камікадзе противника в ніч на 23 квітня, передають Патріоти України. Пряма мова: "Дякую воїнам зенітної ракетної Одеської бригади, які у ніч на 2...

Ситуація складна: Бійці ЗСУ готуються до боїв у самому місті Часів Яр, - боєць ЗСУ

вівторок, 23 квітень 2024, 15:39

У районі Часового Яру на Донеччині ситуація залишається складною. Бійці ЗСУ готуються до боїв у самому місті, а в районі Іванівського українські захисники стяглися з кількох позицій. Проце повідомляє боєць 210-ї ОСБр "Берлінго" з позивним "Балу", перед...